dům

Dům č. p. 29/7 je jednopatrový podsklepený objekt pod sedlovou střechou, kterou do ulice prostupují 3 sedlové barokní vikýře. Hlavní průčelí i okapová hrana je orientována souběžně s ulicí Michalská. Dům, byť je řadovou stavbou, tvoří jednu z dominant Michalské ulice a svou, z jihozápadní části Mírového náměstí pohledově viditelnou fasádou i jednu z dominant centrální části. Dispozice je čtyřkřídlá s lichoběžným vnitřním dvorem. V přízemí má sedm a v patře osm os. Horizontálně je objekt členěn po celém obvodě profilovanou kordonovou a korunní římsou. Sedmiosé přízemí je kryto průběžnou pásovou rustikou. Okenní otvory lemují kamenná ostění s páskou. Všechny výplně v přízemí jsou v ostění doplněny o kovové mříže (vyjma vstupních vrat, zde jsou mříže součástí jejich konstrukce). Ve třetí ose zleva se nachází kamenný sedátkový portál, jehož výplní jsou dvoukřídlá, z části prosklená vrata. Ve stojkách portálu se nachází konzolová sedátka v půlkruhových nikách zakončenými mušlemi, v nichž jsou umístění pololežící andílci. Na ně navazuje profilovaná archivolta zdobená střídajícím se motivem perlovce a provazovce v šikmých pruzích, jejíž výzdobu doplňuje motiv zubořezu. Vrcholí hlavním klenákem ve tvaru rollwerkové kartuše se znakem českého lva, kterou po obou stranách přidržují andílci. Portál je rámován barokní pilastrovou edikulou. Po stranách jsou zdvojené šikmo vystupující pilastry s volutovými hlavicemi s akantovými listy, které vrcholí vázou. Kordonová římsa je nad portálem volutovitě zatočena a dosedá do plochy středové kartuše s akantovými listy. Okenní osy prvního patra jsou v rytmu 1–1–3–1–2, okna osazená ve špaletě se zdvojenými výplněmi členěnými klapačkou a příčlemi na šestnáct tabulek. Okna v patře jsou rámována šambránami s klenáky ve středu záklenků, mají přímé, segmentové i trojúhelné suprafenestry a bohatě zdobená štuková ornamentální parapetní pole. Pultem sedlové střechy prostupují tři sedlové vikýře. Prostření vikýř je zakončen profilovanou korunní římsou lichoběžného tvaru. Uprostřed se nachází segmentově zakončený okenní otvor s hlavním klenákem. Svazkové pilastry jsou bosovány, drobná hlavice má vypouklý tvar. Postranní sedlové vikýře vrcholí půlkruhovou profilovanou korunní římsou. Plochu rámují hladké svazkové pilastry. Uprostřed se nachází kruhový otvor s hlavním klenákem ve vrcholu.