městský dům

Dvoupatrový řadový městský dům na hloubkové parcele je do Perštýnské ulice obrácen průčelím se třemi okenními osami. Bílá barva fasády je kombinována s hnědými nátěry ostění v přízemí a 1. patře, s terakotou ve druhém patře a žlutými architektonickými detaily štítu. Přízemí je zesíleno výrazným soklem s jedním ústupkem a prolomují je tři pravoúhlé obdélné otvory se shodným ostěním s profilací. Boční jsou nasazeny na soklu a slouží jako výkladce s novodobými výplněmi, střední otvor vstupu je vyplněn novodobými jednokřídlými dveřmi. Okna prvního patra jsou zasazena do pozdně gotických ostění s přetínavými pruty a hnědým nátěrem. Okna druhého patra jsou osazena do červených raně renesančních terakotových ostění s dekorem rozvilin, vyrůstajících z kandelábrů a se znakovými štítky v horních rozích. Všechny okenní výplně jsou šestitabulkové a všechna okna jsou osazena na plasticky vysunutých profilovaných parapetech. Nad okny druhého patra jsou ve fasádě analyticky odhaleny zbytky pozdně gotické malované výzdoby v baldachýnových nikách. Na žlutém pozadí se jako první zleva uplatnil muž v baretu opřený o hůl, prostřední nika nese malbu ženy se závojem, který se otáčí doprava na niku se sv. Janem (mladý muž s delšími vlasy a svatozáří s atributem kalichu, ze kterého vykukuje had). Nad profilovanou korunní římsou završuje fasádu zvlněný barokní štít, členěný na střední širší pole, zakončené vypjatou zalamovanou segmentovou římsou a nižší užší krajní pole završené segmentovými římsami. Pole od sebe oddělují dvojice lizén. Krajní pole nesou uprostřed dekor oválného zrcadla, stření je komponované složitěji ze čtyř zrcadel – prostřední s polokruhovým záklenkem je položeno nad čtvercové a rámováno na bocích obdélníky se zkosenými horními vnějšími rohy. Zadní (kromě přízemí) dvouosá fasáda je obrácena směrem k Wernerovu nábřeží do novodobě vzniklého nedlážděného neohrazeného dvorku, spojeného s prostorem sousedních parcel. Základní fasádní nátěr je bílý, architektonické prvky mají žlutou barvu. Vpravo je pod novodobou plechovou stříškou, skryto schodiště o čtyřech stupních, vedoucí k segmentově zaklenutému portálku s lištovým ostěním a novodobou dveřní výplní. Uprostřed přízemí je prolomeno okno s lištovou šambránou a šestitabulkovou výplní, na levém okraji fasády další menší obdélné okénko s lištovou šambránou a čtyřtabulkovou výplní. V prvním a druhém patře je vždy po dvou oknech – vpravo větší s šestitabulkovou výplní, vlevo menší se čtyřtabulkovou, ve stejných lištových šambránách. Trojúhelný štít prolamují dvě menší čtyřtabulková okénka. Střecha sedlová s hřebenem kolmým na průčelí, v krovu půdní vestavba, krytina pálené tašky.