městský dům

Nárožní dvoupatrový dům, který se na dlouhé úzké parcele projevuje hlavním průčelím do náměstí s atikovým obloučkovým štítem, zadní fasádou se obrací do dvora a jeho boční fasáda tvoří východní frontu Bartolomějské ulice. Hlavní průčelí se do náměstí obrací dvěma okenními osami, jeho fasáda pokračuje plynule nad polokruhově zaklenutý průchod do Bartolomějské ulice. Nad průchodem je panel připomínající velké slepé gotické okno s kružbami – jsou zde umístěny stupňovitě zakončené niky s vloženými křížovými útvary. V nikách se zachovala pozdně gotická výmalba – dáma v šatech s hlubokým dekoltem a v klobouku s pery, šašek v bláznovské čepici s rolničkami a rytíř opřený o kopí s mečem za pasem. Ve vrcholu nik zachován vegetabilní dekor. Hlavní průčelí je v přízemí prolomeno dvěma otvory s novými výplněmi s hladkými ostěními. Nad přízemím probíhá profilovaná kordonová římsa. Okna pater jsou shodná –šestitabulková dvoukřídlá na profilovaných parapetech s přímými profilovanými suprafenestrami, jinak zasazena do fasády hladce. Nad jednoduchou korunní římsou se zvedá obloučkový štít se čtyřmi vysokými obloučky ve středu a dvěma nižšími po stranách. Mezi okny v 1. patře je osazena bronzová pamětní deska, připomínající L. Wernera i J. Gebauera. Zadní fasáda předního domu je utilitárně upravena – do dvorka jsou prolomena obdélná okna s výplněmi shodnými s přední fasádou, zasazenými hladce. Na západním okraji fasády v prvním patře vystupují kamenné konzoly a pod nimi odstupněné opěráky domu. Shodné otvory má i boční průčelí do Bartolomějské ulice, je rozepřeno pomocí dvou prampouchů s polokruhovými záklenky a s prejzovou krytinou proti protější frontě domů. Střecha sedlová s hřebenem kolmým na průčelí, kryta plechem a bobrovkami, krovní konstrukce vaznicová, částečně půdní vestavba.