soud

Dispozice soudu s vnitřním dvorem a přízemním krčkem napojené budovy finančních úřadů, kterou tvoří jedno křídlo. Soud má konkávně prohnuté fasády, které jsou opatřeny systémem dvoudílných oken – na jihozápadním nároží styku křídel vystupuje rizalit, na západ prolomený třemi okenními osami, na něj navazuje jižní osmiosé křídlo. Boční vstup v první ose vlevo a nad ním vyznačeno schodiště rastrem širokých prosklených pasů s bílým trubkovým vertikálním zamřížováním, charakteristickým pro okna v suterénu, které chybí jen v rizalitové části přízemí. Levá boční fasáda běží v mírném sešikmení, má po bocích mělké rizality o jedné ose, levá osa s velkými okny (v závěru zadních chodeb), ostatních deset os tvoří poloviční dvoukřídlové obdélníky (na ležato), opatřené vesměs mřížemi, jako na průčelí. Zadní fasáda k Chrudimce se klene do mírného segmentu konvexně a má 14 okenních os, vlevo schodišťový rizalit, osvětlený ve třech zvyšujících se vrstvách a se zděnými horizontálními poutci přes středy jednotlivých podlaží. Velká tříkřídlová okna této fasády opět doplněna v suterénu polovičními okny (stejné šíře) se zamřížováním.