banka

Třípatrová budova na půdorysu obdélníka, umístěná v sousedství Zelené brány. Střed budovy zabírá v přízemí dvorana zastřešená světlíkem, kolem kterého jsou v patře situována tři křídla. Členění dvorních fasád zajišťují horizontální ploché římsy pod parapety a nad patry. Okna jsou pravoúhlá, s poutcem ve dvou třetinách výšky, typu T. Střecha směrem k jednotlivým průčelím sedlová, do dvora plochá, krytá měděným plechem. Omítka dvorní části bílá, na průčelí šedá. Hlavní průčelí o jedenácti osách je ve středu zvýrazněno portikem vstupu se čtyřmi sloupy s kubickými hlavicemi a sokly, který je v patře završen balkonem. Vysoce plastická fasáda vznikla vložením masivních hranolových pilastrů na okraje průčelí a do meziokenních os. Pilastry jsou v přízemí nasazeny na vysoký průběžný sok, svazují přízemí a první patro a nad prvním patrem nesou na kubických hlavicích vysazené druhé patro, které je navíc odděleno masivní předsazenou kubickou kordonovou římsou. Okna druhého patra jsou pravoúhlá, stejně jako v prvním patře s výplněmi typu T, v plochých zkosených ostěních, spojených se sousedními poli vždy jedním obdélným polem. Nad druhým patrem probíhá přerušovaná korunní římsa, který přechází do dvou plochých pásů. Levá boční fasáda je čtyřosá, není plasticky členěná, okna mají parapetní římsy, jsou pravoúhlá, shodná s okny hlavního průčelí, ale zasazena hladce do fasády. Nad prvním patrem probíhá kordonová římsa složený ze dvou plochých pásu a hranolového podloženého profilu nad nimi. Na pravém okraji fasády jsou místo okenních os vloženy jen vpadlé rámce – místo přízemí a patra jedno obdélné zrcadlo, místo os druhého patra ležatě obdélné zrcadlo, završené trojúhelně vypjatým štítkem. Pravá boční fasáda je spojena architektonicky navazujícím krčkem se Zelenou bránou. V levé části nemá okenní osy – místo nich jsou zde mezi pilastry s kubickými hlavicemi vsazeny vertikálně obdélná vystupující zrcadla. Nad masivní římsou nad prvním patrem, která se na boční průčelí zalamuje z hlavního průčelí, jsou situovány slepé okenní osy, shodné rámováním s okny na hlavním průčelí. Pod krčkem v centru fasády je v přízemí boční vstup do budovy, s původními dvoukřídlými (z velké části prosklenými) dveřmi, které jsou opatřeny původní geometrizovanou mříží. Okna přízemí mají na všech fasádách zachovány mříže, které jsou členěny na menší části, využívající kombinaci horizontálních prutů s polokruhově stočenými pruty. INT: pro REI nezpřístupněn, dvorana se světlíkem novodobě upravena pro potřeby bankovního provozu, zachovány původní tapiserie s pohledem na Pardubice, a mramorové obklady vnitřní části hlavního vstupu. Do haly je vloženo schodiště s výstupem do patra budovy.