schodiště

Dvojramenné schodiště s podestou a umělecky provedenými sloupkovými balustrádami zábradlí vyrovnává výškový rozdíl mezi ulicí Českobratrská a terasou na skalnatém kopci, kde je postaven evangelický kostel sv. Bartoloměje. Začíná centrálním krátkým vstupním schodištěm na první podestu, odkud vedou po obou stranách dvě ramena schodiště s balustrádami, tvořenými stupňovitými arkádami ze sloupků, nesoucích obloučky. Nahoře je kamenné madlo. Z další podesty se na každé straně dvě další ramena vrací do středu k ústřednímu vstupu na terasu kostela. Opěrné zdi schodiště a bočních stran skalnaté terasy jsou tvořeny kamennými tarasovými zdmi z červeného (dnes zčernalého) porfyru (buližníku) – tolik charakteristického pro celé Teplice. Stupně schodišť jsou kamenné, sloupky po stranách vstupní podesty zděné. Sloupky a překlady centrální části schodiště na horní terase jsou kamenné s náhražkovými výplněmi, vyzděnými z cihel (původně zde byly sloupky balustrády). Ve střední části je obdélné pole s reliéfním křížem.