socha sv. Josefa

Pískovcový pilíř se sochou sv. Josefa je spolu s dalšími dvěma plastikami situovaný v mírném svahu u silnice po pravé straně ve směru Předhradí - Skuteč u odbočky na obec Lešany. Na hranolovém, v horní části se zužujícím podnoži, o rozměru 90 cm x 90 cm x 45 cm výšky je umístěn vlastní podstavec. Štíhlý hranolový podstavec s volutovými příložkami a vpředu s kartuší s nápisem, rozměry hranolového podstavce 65 cm x 40 cm x 135 cm výšky. Podstavec ukončen na vrcholu přesahující profilovanou římsou. Podnožní deska pod figurou světce je čtvercová vysoká asi 40 cm, s výžlabkem a odstupněná. Postava světce má prostý šat s pláštěnkou křížem přes hruď , stojí v kontrapostu, pravé koleno pokrčené, pravá ruka na prsou, levá ruka v lokti vztyčena vzhůru. Hlava se dívá za levou rukou. Postava je prostovlasá a bosa. Materiálem světlý pískovec.