kostel sv. Víta

Kostel na mírném návrší se zvonicí, farou uprostřed obce na návsi. Jednolodní stavba s odsazeným presbytářem, uzavřeným uvnitř půlkruhově, zevně trojboce; s kaplí a sakristií (na obou stranách), bez věže. Trojosé hlavní průčelí je završeno křídlovým štítem s piniovými šiškami a koulemi, nad římsou vrcholí trojúhelným tympanonem. Průčelí je členěno dvojicemi svazkových pilastrů s římsovými hlavicemi. Hlavní portál je završen půlkruhově vypnutou supraportou. Nad vstupem je zaslepené okno s půlkruhovým záklenkem, velké, původně s vitráží. Boční fasády mají 3 okna obdélná s půlkruhovým záklenkem a štukovými šambránami s klenákem a kamennou podokenní římsou. Interiér : presbytář a loď zaklenuty valenou klenbou na pasech, s lunetovými výsečemi, půlkruhový triumfální oblouk, loď vyšší než presbytář, stěny členěny svazky toskánských pilastrů, na západní straně lodi je konvexně vypnutá kruchta, podklenutá křížovou klenbou, vstup na ni v JZ rohu lodi ve válcové hmotě po dřevěných vřeten. schodech. Okna na 3 osách v bocích lodi, na 1 ose v bocích presbytáře s půlkruhovými záklenky v hlubokých ostěních. Na stropě lodi letopočet 1730, oprava 1950, malovaná iluzivní architektura hlavního oltáře a fresky na klenbě presbytáře (Umučení, Nanebevzetí sv. Víta) Po stranách dole postavy sv. Petra a sv. Pavla - vytáhlé, nevkusných barev - obličeje téměř červené, nad nástevcem pokračije freska na klenbě - Umučení sv. Víta a jeho nanebevzetí. Na stěně severní svatí patronové čeští, kráčející směrem k diváku : v pozadí architektura s oratoří - bílá balustráda, přes ní přehozen červený koberec, o ní se opírá mladistvý kníže v zeleném rouchu. Za tím jezdecká bitva a nad ním se vznáší sv. Václav na koni a dvojhlavý orel. Na jižní stěně "odevzdání ramene sv. Víta na sněmu Wormském" sv. Václavovi, sedícímu ve zlatém křesle s červeným baldachýnem. Vpravo skupina sedících knížet, oděných v kroje ze 17. století - provedení trpí černými stíny, jež činí fresku hrubou. Nad kruchtou (N. Trojice), na stěnách presbytáře (výjevy ze svatovítské a svatováslavské legendy) zlet 1730 - 1737, přemalba 1880, restaurováno 1950. Sakristie klenuté křížovou hřebínkovou klenbou. Loď dlouhá 21 metrů, široká 11 metrů, presbyterium dlouhé 11,2 metru a široké 5,8 metru. Kamenné zdivo, barokní. Měkká omítka. Kamenné desky na podlaze kostela. Krov : stojatá stolice, dřevo, střecha sedlová. Krytina : pálená, tašky.