pravoslavný kostel sv. Vladimíra

Zděná stavba na půdorysu čtverce, ke kterému přiléhají tři apsidy zakončené půl kuželovou střechou a obdélná předsíň krytá sedlovými střechami, nad křížením kopulí s lucernou s cibulovou bání, zlacenou makovicí a trojramenným křížem. Nad předsíní je sedlová střecha s věžičkou, krytá cibulovou bání s makovicí a kovovým pozlaceným křížem zdobeným rozvilinami. Krytinou je plech. Přízemí hlavního průčelí tvoří vysoká podezdívka z kyklopského zdiva s pravoúhlým vrcholem a obdélnými, půlkruhem zaklenutými okny po obvodě. V interiéru jsou plochostropé obytné místnosti. Přístup do kostela je po dvouramenném schodišti, jehož původní plné zábradlí zdobené vpadlými zrcadly bylo nahrazeno kovovým. Hlavní průčelí zakončuje zvonice. Uprostřed přízemí je půlkruhově zaklenutý ústupkový portál v románském stylu se sloupky s patkami s drápky. Sloupky jsou v dolní polovině zdobeny perlovcem. Hlavice jsou palmetové, vnější archivolta je zdobena provazci, vnitřní vegetativními a ovocnými motivy. Po stranách portálu jsou půlkruhově zaklenuté ústupkové niky lemované kulatými sloupky s palmetovými hlavicemi, s archivoltami zdobenými rostlinnými motivy a perlovci. V levé nice je na plátně obraz světice nesoucí v levé ruce kříž a v pravé kostel, v pravé nice se nachází světec s křížem. Nad portálem je kruhové okno ve štukovém profilovaném rámu. Zvonice je na čele otevřena půlkruhovým obloukem neseným sloupky s hlavicemi, zdobenými kříži, po stranách půlkruhovými arkádami nesenými kulatými sloupky. Zábradlí zdobí balustráda. Na bočních stranách předsíně jsou dvoj okna v románském stylu. Apsidy člení mohutné polosloupy opřené patkami o podezdívku a podpírající půlkruhové oblouky, pod kterými jsou slepá i otevřená pravoúhlá, půlkruhem zaklenutá okna. Každá apsida má vždy tři slepá a tři otevřená okna. Dolní části sloupů jsou zdobeny perlovci a provazci. Uprostřed sloupů jsou prstence zdobené perlovci, provazci a kapkami. Horní část sloupů je kanelovaná, ukončená palmetovými hlavicemi. Archivolty jsou zdobeny akanty. Trojúhelníkové štíty nad apsidami a část apsid nad okny jsou zdobeny slepou trpasličí arkádou. Za valeně klenutou předsíní je vchod do interiéru zaklenutý půlkruhovým obloukem. Ústřední prostor je sklenutý kopulí s lucernou. Apsidy, oddělené od centrálního prostoru valenými pasy jsou sklenuté kruchtami, zdobenými malovanými rostlinnými motivy. Na pendentivech kopule jsou namalovány polopostavy čtyř evangelistů, nad ikonstasem svatý Jan a svatý Matouš, u předsíně svatý Marek a svatý Lukáš. Konchy apsid nesou malby: za ikonostasem zlaté hvězdy na modrém podkladu, vlevo v kruhu deska se dvěma nápisovými tabulkami, kalich a rostlinné motivy, vpravo v kruhu pravoslavný kříž, kniha a kalich. Okna v apsidách jsou lemovaná malovanými pásky, v hlubokých špaletách jsou namalované pravoslavné kříže. Stěny interiéru jsou do výšky 120 cm obloženy hnědými dlaždicemi. Nad vchodem do předsíně je kruchta, otevřená do prostoru kostela segmentovým otvorem.