obytné stavení

Přízemní zděný objekt na obdélném půdorysu s delší osou probíhající ve směru V-Z, krytý sedlovou střechou s pálenými ručně vyrobenými taškami – bobrovkami (krov včetně krytiny z roku 1996). Ve střeše jsou zbudovány dva nové komíny z bílých cihel. Východní část objektu je obytná, na západní straně navazuje pod jednou střechou menší stodola doplněná při dvorním průčelí kolmo přiléhajícím zděným chlívkem, krytým přetaženou střechou. V podkroví nad světnicí dochována unikátní konstrukce sýpky se zděnými štíty a drobným samostatným krovem, opatřeným na vnější straně lepenicí. Východní štítové průčelí je dvouosé, vrcholí trojúhelným štítem s dvojicí větracích klíčových okének, posunutých mírně vpravo od středové osy, nad nimi uprostřed drobná nika s odsazeným půlkruhovým záklenkem. Západní štítové průčelí je na jižní straně širší díky navazujícímu zděnému chlívku při dvorním průčelí; západní průčelí je hladké bez otvorů s výjimkou drobného větracího okénka umístěného na spodním okraji štítu mírně vlevo od středové osy. Dvorní průčelí je v rozsahu obytné části čtyřosé – zprava okno do světnice, dále vstup do síně a dvojice oken do komory; v levé části průčelí v úrovni stodoly osazena jednoduchá dvoukřídlá dřevěná vrata; v kolmo navazujícím drobném hospodářském přístavku je z východní strany obdélný vstup a nad ním na výšku obdélný otvor do podkroví. Severní průčelí je v rozsahu hospodářské části mírně odsazeno; v průčelí trojice nestejně velkých okenních otvorů v rozdílných výškách nad terénem – zleva nejprve menší na šířku obdélné okno do bývalé černé kuchyně, opatřené jednoduchou mříží, vpravo od něj na výšku obdélné okno do komory a zcela vpravo nízko nad terénem drobné větrací okénko do stodoly. Okna v obytné části jsou dřevěná, dvoudílná, dvoukřídlá, členěná do šesti okenních tabulek, novodobá; okno do bývalé černé kuchyně starší jednoduché dvoukřídlé. Fasády po celém obvodu člení nízký kamenný sokl, nad ním hladké novodobé omítky.