propustek

V místech křížení potoků s plavebním kanálem nebo v místech, kde před zřízením kanálu zde býval odbočující tok, byly v souběžné obslužné cestě, vedoucí na levém břehu kanálu, zřizovány propustky,. Tyto propustky umožňovaly regulaci množství vody tekoucí kanálem a potokem, napouštění vody z potoka do kanálu nebo odpouštění vody z kanálu do toku potoka. Regulace průtoku vody se řídila aktuální potřebou, do kanálu byla voda na úkor potoků napouštěna ve dnech plavení dřeva, v ostatních dnech byla voda ponechána v potocích, na nichž vázlo vodní právo (mlýny, pily, hamry). Propustek je situován v severním svahu Václavovy hory, v nadmořské výšce 913 m, v místě kde původně z přírodní vodoteče, později z nově zřízené trasy Schwarzenberského kanálu, vytékala bezejmenná vodoteč SZZ směrem, aby se nakonec vlila do říčky Světlá. Tento úsek plavebního kanálu byl vybudován ve druhé etapě výstavby v letech 1821 – 1823, která zaujímala úsek od Jeleního potoka a končila na bavorské hranici Rosenauerovou nádrží. Tento úsek plavebního kanálu byl stavěn pod vedením inženýrů Josefa Falty a Jana Krause sedmnáct let po Rosenauerově smrti. Propustek je polomen v přímé trase obslužné cesty, vedoucí na levém břehu kanálu. Jedná se o drobný propustek bez zastropení, šířky cca 159 cm a délky 6,70 m, do jehož koryta byla novodobě vložena betonová roura průměru 80 cm a zbývající prostor kolem ní byl v délce roury a komunikace (5,10 m) zazděn kamenným zdivem. Ústí propustku počíná pozůstatkem stavidla o světlé šířce 159 cm, z něhož se dochovaly pouze dva sloupky šířky 45 cm se široce vytesanou vpadlinou š. 20 cm a hloubky 5 cm pro uložení dřevěných hradítek, používaných k regulaci odtoku vody. Sloupky svou výškou 128 cm nepřevyšují stávající povrch komunikace. Čelo zazdívky s rourou je odsazeno od vnějšího líce sloupků stavidla o 19 cm. Na opačné straně je konec betonové roury uložen na příčný kamenný práh. Propustek pak ještě pokračuje jako volný v délce 1,60 m o své původní šířce 159 cm, koruna zdiva se však postupně snižuje. Plavební kanál v bezprostřední blízkosti propustku je silně zanesen zeminou a zarostlý travou. Proti propustku vtéká do kanálu vodoteč. Komunikace nad propustí je opatřena živičným povrchem.