venkovský dům

Přízemní roubený omítaný objekt “v kožichu” na podélném půdorysu se sedlovou střechou, krytou eternitovými šablonami; štítové orientace do návsi. Objekt je posazen na vysoký kamený sokl. Těleso černé kuchyně včetně komína je vyzděno ze sbíraného kamene. Štítové průčelí do návsi dvouosé, okna čtvercová, dvojitá, dřevěná, v líci; pod okny přízemí rizalitně vystupuje v celé šíří průčelí probíhající sklep, krytý pultovou stříškou (bobrovky); štít ze svisle kladených širokých nesámovaných prken. Boční průčelí do dvora trojosé se zápražím, které kryje předsazená střecha nesená zdobně vyřezávanými trámy. Ve střední ose vstup, po stranách okna obdobná jako ve štítu. Přede dveřmi krytá dřevěná veranda s dřevěným zábradlím, přístupná po třech schodech ze zápraží, a drobný zděný přístavek pro rozvod elektroinstalace. Interiér klasické trojdílné dispozice, částečně podsklepený. Ze střední síně vpravo vstup do obytné světnice, proti vstupu černá kuchyně, vlevo původně komora, která byla později upravena na zadní místnost. Ze vstupní síně je přístupný i půdní prostor. Podlaha obytné světnice a zadní místnosti prkenná, v černé kuchyni je dlažba z kamene, podlaha ve vstupní síni dlážděna režnými neglazovanými cihlami. Stropy obytných místností jsou trámové (poval s hliněným omazáním), sklep má plackovou klenbu. Krov na kobylu.