brána

Brána je tvořena pískovcovým barokním portálem, vlastní vstupní otvor je obdélný se stlačeným obloukem, ve cviklech se uplatňuje motiv diamantování, klenák je volutový, strany portálu jsou tvořeny pilastry s výraznou bosáží. Portál je završen segmentovým obloukovitým štítem, do jehož středu je osazena nápisová kartuš. Vzniklé cvikly vedle nápisové kartuše jsou vyplněny štukovým vegetativním dekorem. Štít je zdoben figurami andělů, kteří nesou heraldická znamení připomínající donátora biskupa J. F. I. ze Štenberka. Anděl ve vrcholu nese hvězdu, anděl vpravo nese korunu a anděl vlevo biskupský klobouk. Jedná o vyobrazení erbu litoměřického biskupa Jaroslava ze Štenberka, který měl následující podobu: v poli štítu byla vyobrazena osmicípá hvězda (rodové znamení rodu Štenberků), na štítě byl osazen biskupský klobouk a klenotem byla koruna. Tento znak je také osazen na průčelí biskupské rezidence. Nápis v kartuši připomíná osobu zakladatele, Jaroslava Františka Ignáce ze Šternberka, a je následujícího znění: Jaroslaus Franciscus Ignatius / comes de sternberg/ fecit/ et / ex fundamentis extruere coepit / dum porta Ottomanica Imperio christi / minaretur / ruinas Chronogram: C M D C I: 1701