kočárovna

Objekt je situován mezi zámkem a bývalým hostincem ve svahu stoupajícím zhruba severním směrem k Bolfánku. Zděná omítaná budova na dlouhém obdélném půdorysu s valbovou střechou, krytou pálenou taškou bobrovkou a drážkovkou, s výrazným pozdně barokním sedlovým vikýřem ve východní polovině objektu. Objekt je umístěn ve svažitém terénu, takže západní obytná část o 2 x 4 osách je patrová, východní část přízemní. Z vnějšího pohledu i půdorysu je patrné, že objekt vznikl ve dvou stavebních fázích. Původní budova koníren (východní část) měla symetricky řešené průčelí akcentované velkým pozdně barokním vikýřem v ose jako středovou dominantou. Teprve později byla rozšířena o západní přístavek, který má díky klesajícímu svahu nižší úroveň základů a tedy i dostatečnou výšku na dvě podlaží. Fasády člení mírně předsazený sokl a jednoduše profilovaná korunní římsa, v západní patrové části navíc plochá římsa kordonová. Východní část objektu je přízemní, sedmiosá, hospodářského charakteru. V ose jejího jižního průčelí vložený štítový nástavec, vyrůstající z hlavní profilované římsy, rámovaný nárožními pilastry, na které dosedá přímá profilovaná římsa, nesoucí volutový křivkově vymezený štít. Nástavec je čtyřosý s obdélnými šestitabulkovými okny, opatřenými dvoukřídlými žaluziovými okenicemi v líci, okna rámují mělké šambrány s uchy. Vlastní štít, lemovaný páskovou lištou vytaženou až do volutových křídel, má konkávně probraná ramena a uprostřed kasulové okno v lištové šambráně; je ukončen segmentově vydutou profilovanou římsou, krytou prejzy. V přízemí pod štítem vlevo okno, vpravo vstup, oba obdélná v mělké šambráně, vlevo od štítu pak trojice širokých vjezdů se segmentovými záklenky, opatřených dvoukřídlými vraty, vpravo jeden vjezd stejného typu a okno. Podkrovní nástavba se štítem je vložena i na severním průčelí, zde dvouosá. Západní část objektu je jednopatrová, obytná. Hlavní jižní průčelí je čtyřosé s dveřmi ve druhé ose zleva. Západní průčelí v patře i přízemí dvouosé. Fasády této části objektu jsou zdobeny plochou kordónovou římsou a profilovanou římsou korunní, která pokračuje kolem celého objektu. Obdélná okna v mělkých šambránách jsou opatřena dvoukřídlými žaluziovými okenicemi v líci.