nápisový kámen 18 JK 41

Nápisový kámen je situován na severním svahu vrchu Plešivec, severozápadně od obce Jelení, v blízkosti horního portálu tunelu, v nadmořské výšce cca 897 m, v úseku plavebního kanálu, vybudovaného ve druhé etapě výstavby v letech 1821 – 1823, která zaujímala úsek od Jeleního potoka a končila na bavorské hranici Rosenauerovou nádrží. Tento úsek plavebního kanálu byl stavěn pod vedením inženýrů Josefa Falty a Jana Krause sedmnáct let po Rosenauerově smrti. Nápisový kámen je umístěn v pravobřežní stěně plavebního kanálu, asi 170 cm proti východnímu nároží ústí propustku před tunelem. Stěna kanálů je v tomto místě složena na výšku ze třech řad opracovaných kamenných kvádrů různých délek. Kámen s datací se nachází v prostřední řadě kvádrů, s dolní hranou 48 cm nad dnem kanálu. Tato část kanálu byla vystavěna nově v roce 1887, v souvislosti s úpravou oblouků na kanále, aby bylo možno dopravovat dlouhé dříví do délky 19,5 m. Původně se tato stěna nacházela o cca 5 m severozápadním směrem. Jedná se o pravidelně opracovaný kvádr délky 121 cm a výšky 41 cm, s hrubě otesaným povrchem, na kterém jsou patrné rýhy po kamenickém opracovávání. Ve středu kamene je vytesán letopočet s monogramem 18 J.K. 41, výška čísel a písmen je 15 cm s částečně dochovaným černým kolorováním. Ve spárách mezi kameny je uchycen mech. Důvod vytesání letopočtu není přesně známý. Když úprava oblouku plavebního kanálu v tomto místě proběhla v roce 1887, rozdíl s na kameni udávaným rokem 1841 je 46 let nazpět. Tudíž jde zcela jistě o kámen s letopočtem druhotně použitým. Je pravděpodobné, že pochází z tohoto místa, ze zdiva původní trasy kanálu před úpravou oblouku. Jeho existence ve zdivu původní trasy mohla znamenat rok nějaké stavební opravy a písmena JK představují iniciály zde tehdy pracujícího kameníka.