park

Situován mezi silnicí, spojující Chudenice a Lučici, a zalesněným vrchem Žďárem. Vynikající přírodně krajinářský park patřící mezi nejcennější v republice, dendrologicky bohatý na modelovaném terénu s průhledy do krajiny. Park zhruba v dnešní odobě byl založen kolem r. 1825. Park je ohraničen souvislejším dvoupatrovým porostem, vnitřek na měkce modelovaném mírně svažitém terénu obohacen solitéry i skupinami stromů a keřů. Velké množství exotických kultivarů, exempláře s vysokou sadbovou hodnotou. Krásné jsou některé scenérie s rozlehlými loukami a až od země olistěnými skupinkami stromů, zvláště v partiích podél lesa. Převažují listnáče (buky, lípy, platan javorolistý, ořešák černý, tulipánovník), z jehličnanů nejbohatěji zastoupené zeravy, cypřišky a jalovce. Pod zámkem je malý bazének, kolem zámku rozptýleny fragmenty váz a stavebních kamenických prvků (bez památkové hodnoty). Park bez sochařské výroby a technických děl. Podél přístupové cesty je kamennou zdí ohražena plocha zahradnictví, od parku oddělena plotem. Na jižní straně kolem silnice sporý živý plot, ostatní strany bez oplocení. Na východní straně hraničí park s polem, na severní přechází plynule do lesa. Jako přírodní park je upravena i nejbližší okolní krajina (Kuchyňka, Kvapilovo jezírko, bažantnice; není již součástí KP). Park je centrem krajinné památkové zóny.