horní portál tunelu

Horní portál je umístěn na vtokové, severozápadní straně tunelu. Vystavěn byl v neogotickém slohu. Z důvodu zvětšení oblouku plavebního kanálu v roce 1887 byl portál posunut dozadu směrem k jihovýchodu. Při původním umístění portálu byl plavební kanál, vedoucí před ním, širší a zaujímal téměř celou šířku vstupního otvoru. Bezpečný vstup do tunelu byl proto řešen užším vstupem, nacházejícím se vlevo od portálu; levý severovýchodní svah byl důvodu tohoto vstupu více odsazen. Po zvětšení oblouku plavebního kanálu bylo možno vystavět koryto kanálu užší než bylo původní. Tím ve vstupním otvoru v portálu bylo možné zřídit chodníček a tím proto odpadla nezbytnost bočního vstupu do tunelu a u portálu na novém místě již nebyl zřízen. Následně byl i svah na této straně posunut blíže k vstupnímu otvoru a zajištěn novou kamennou tarasní zdí z pěti řad pravidelně otesaných kvádrů. Ve hmotě na ní severozápadním směrem navazující zdi je možno vysledovat pozůstatek portálu na jeho původním umístění a zazděný vstup do původního interiéru tunelu a stejně tak i část jihozápadní průčelní zdi dnes již zrušeného malého kamenného domku pro obsluhu tunelu. Je zde i osazena mosazná pamětní deska. V terénu předpolí portálu se dochoval kamenem dlážděný chodníček kolem původní trasy plavebního kanálu. Průčelí portálu tunelu je svisle členěno ohraničujícími trojúhelnými přízedními pilířky, pole mezi nimi zaujímá v celé šíři převýšený vstupní kamenný portál s lomeným obloukem a vrcholovým klenákem, dosedajícím na prosté z vnitřní strany zešikmené římsy, v dolní části hmotu vyvažují nízké sokly. Šířka portálu tunelu 210 cm. V pohledu obloukem se uplatňuje čelo snížené valené klenby samotného tunelu, jehož šířka se oproti šířce portálu mírně zvětšuje. Ve cviklech lomeného oblouku v průčelí jsou prolomeny dvě polohově obrácené klíčové střílny. Čelo je ukončeno prostou průběžnou římsou, nad ní pilířky ještě pokračují krátkými úseky o kosém lichoběžníkovém půdorysu, vrcholícími římsou a komolými jehlancovými stříškami s nízkými trojúhelnými čely. Mezi nimi je prostor vyplněn cimbuřím s vnějším spádem horních ploch. Portál tunelu je vyzděn z režného lomového zdiva, jehož spáry jsou vymazány cementovou maltou, pouze partie nad korunní římsou jsou opatřeny hladkou omítkou.