pomník obětem válek

Pomník věnovaný obětem dvou světových válek, pocházejících z Dlouhé Třžebové, se nachází ve střední části obce, v poloze naproti kostelu. Stojí na menší oplocené ploše v parkové úpravě. Pomník je seskládán z vícera opracovaných pískovcových kvádrových bloků. Celá tato sestava je osazena na jednostupňové pódium a základní ustupující nevysoký sokl. Na něm jsou osazeny vedle sebe tři kvádrové bloky, různě vysoké. Na levém bloku je vytesán nápis "1939 - 1945" a pod ním je do čela osazena černá žulová deska s výčtem celkem 18 obětí druhé světové války. Obdobným způsobem je také na pravém bloku vytesán nápis "1914 - 1918" a pod ním je opět osazena černá žulová deska s výčtem 36 jmen obětí první světové války, pocházejících z Dlouhé Třebové. Před střední blok je umístěn panel v podobě tří schodů a před nimi, na nich nakročena, je vypracovaná figura lva. Na prostřední blok jsou pak osazeny tři úzké vysoké kvádrové hranoly. Prostřední, nejvyšší hranol je zdoben reliéfně vyvedeným trojlístkem lípy a pod ním je vtesán nápis "OBĚTEM VÁLEK". Na zadní straně nízkého soklu je signatura tvůrců pomníku, "Lípa - Kuča, Choceň.".