kostel Nanebevzetí P. Marie

Orientovaná jednolodní podélná budova s trojicemi obdélných oken se segmentovým záklenkem s ostěními s ušima a kapkami v lodi, rámovaných mělkými arkádami, vytvořenými mírným vtažením do omítky. Mezi arkádami lisény. Po stranách lodí boční pravoúhlé portály s ušima a kapkami. Západní průčelí a strany projektovaných, ale nerealizovaných věží děleny dvojicemi pilastrů s iónskými hlavicemi zdobenými štukovým dekorem zavěšených šátků s hlavami andílků. Jednoduché kladí s podokapní římsou. V ose průčelí je hlavní pravoúhlý portál s ostěním s ušima. Nad portálem rozeklaná segmentová supraporta s aliančním dvojznakem (vlevo trauttmansdorfský, vpravo šternberský) v akantovém orámování. Po stranách portálu niky s konchami, nad nimi obdélné vpadliny. Nad portálem obdélné okno se segmentovým záklenkem s ušima a kapkami, nad nimi obdélný rámec s nápisem L.P. 1683 (novější nápis). Obdélný štít uprostřed s oknem se segmentovým záklenkem a ušima, zakončený trojúhelníkem s koulemi po stranách a kovovým křížem uprostřed. Užší presbytář, půlkruhově uzavřený s obdélnými přístavky sakristie a oratoří po stranách. Dvě segmentově uzavřená okna (s ostěním s ušima a kapkami) v oblouku závěru jsou rámována vpadlinami, tvořícími mělké arkády s lisénami. Sakristie má pravoúhlý vchod, stěny sakristie i oratoří jsou jednoosé (dvě obdélná okna nad sebou, s ušima a kapkami). Sedlová střecha kostela kryta břidlicí, nad presbytářem sanktusník s osmibokou lucernou a jehlancovou střechou s křížem na vrcholku, krytina plech. Sakristie a oratoře s pultovými střechami, krytými břidlicí.