socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého se skládá ze základny, soklu, podstavce a vlastní skulptury zhotovené v lehce nadživotní velikosti. Spodní stupeň kamenné základny se v současnosti nachází zcela pod úrovní terénu. Jeho půdorysné rozměry jsou 2,25 × 2,30 m. Horní stupeň základny má půdorysnou velikost 1,62 × 1,64 cm a výši 0,17 m. Sokl sochy se tradičně skládá z patky soklu, těla soklu a hlavice soklu. Patka soklu je profilovaná. Její maximální půdorysné rozměry jsou 1,02 × 1,03 m a její výše je 0,16 m. Tělo soklu má rozměry 0,70 × 0,71 × 1,10 m. Všechny čtyři boční strany těla soklu jsou zdobeny jednoduchým bosováním. Sokl je prostý jakýchkoliv nápisů. Soklová hlavice je provedena dosti jednoduchým způsobem. Její maximální půdorysné rozměry jsou 1,10 × 1,04 m. Výška tohoto prvku je 0,20 m. Celková výše soklu tak dosahuje 1,46 m. Na sokl navazuje podstavec sochy. Jeho maximální půdorysné rozměry jsou 0,70 × 0,70 m a jeho výška je 0,41 m. Vlastní socha dosahuje výše 2,06 m. Její šíře je 0,64 m a maximální tloušťka je 0,51 m. Celková výše daného díla je aktuálně 4,10 m. Svatý Jan Nepomucký je ztvárněn tradičním způsobem. Je zobrazen jako muž středního věku s krátkým plnovousem a kratšími kučeravými vlasy. Je oděn do dlouhé tuniky, patrně kleriky, sahající až k zemi. Zpod ní vystupují pouze špičky obou bot. Přes tuniku má oděnu rochetu, která mu sahá až pod kolena. Spodní část rochety je zdobena krajkou. Přes ramena má pláštík (almuci) sahající do pasu. Almuce je na svém dolním okraji zdobena třásněmi. Řasení šatu světce je splývavé, bez většího náznaku dynamické exprese. Pravá ruka zobrazené osoby je spuštěna podél těla. Dlaní této ruky svírá patu krucifixu. Levá ruka je výrazně ohnuta v lokti. Předloktí pak podpírá zmíněný krucifix. Prsty levé ruky se pak zlehka dotýkají Kristova těla. Hlava světce je směřována lehce vzhůru. Výraz jeho tváře je klidný, přesto však soustředěný ve zřejmé modlitbě. Jako pokrývka hlavy světci slouží kněžský biret. Předmětné dílo se vyznačuje vysokým stupněm umělecké školenosti. Daný artefakt je proveden v kameni. Patrně se jedná o žulu.