socha sv. Floriána

Socha sv. Floriána se skládá ze základny, soklu, podstavce a vlastní skulptury zhotovené v lehce nadživotní velikosti. Podstavec pro sochu je složen ze tří stupňů, přičemž spodní z nich má půdorysné rozměry 2,77 × 2,77 m a výši 0,17 m. Střední stupeň má rozměry 2,17 × 2,17 × 0,19 m. Horní stupeň má půdorysné rozměry 1,59 × 1,62 m a výši 0,19 m. Sokl sochy se tradičně skládá z patky soklu, těla soklu a hlavice soklu. Patka soklu je dosti mohutná. Její maximální půdorysné rozměry jsou 0,95 × 0,97 m a její výše dosahuje 0,51 m. Tělo soklu má rozměry 0,55 × 0,57 × 0,85 m. Boční strany těla soklu jsou hladké, jen při patě jsou ozdobeny drobnou volutou. Přední, tj. východní, strana těla soklu obsahuje následující chronogram: “PRAECLARE / MARTVR / S. FLORIANE / NOXIOS IGNES / PROTINVS / FVGARE / DIGNERIS.” Zadní, tj. západní, strana těla soklu obsahuje nápis: “HANC STATVAM / VT DVLIA / VIGEAT POPVLI / RAYMVNDVS / CLARVS PRAESVL / POSVIT.” Soklová hlavice je provedena jako jednoduchá, třikrát odstupňovaná. Její maximální půdorysné rozměry jsou 0,96 × 0,96 m. Výška tohoto prvku je 0,15 m. Celková výše soklu tak dosahuje 1,51 m. Na sokl navazuje podstavec sochy. Jeho maximální půdorysné rozměry jsou 0,56 × 0,54 m a jeho výška je 0,41 m. Podstavec je v horní části výrazně konkávně tvarován. Vlastní socha dosahuje výše asi 2,07 m. Její šíře je 0,89 m a maximální tloušťka je 0,63 m. Celková výše daného díla je cca 4,54 m. Svatý Florián je zde ztvárněn tradičním způsobem. Je zobrazen jako muž s krátkým plnovousem a kratšími kadeřavými vlasy. Je vyobrazen jako římský voják. Oděný je do tuniky sahající pod kolena. Hruď mu kryje lehké tepané brnění. Přes uvedené svršky má oděn dlouhý plášť s malou kapucí. Hlavu má krytou helmicí. V levé ruce drží prapor, o nějž se zároveň opírá. V pravé ruce drží vědro s vodou, jíž hasí symbolicky pojatý dům. Hlava světce je mírně nachýlená dolů a doprava, tj. směrem k ohni. Svatý Florián je zobrazen ve výrazném kontrapostu. Jeho plášť je v oblasti zad řasen v dlouhých táhlých záhybech. Naopak levá přední část pláště je dramaticky zřasena v mohutném vzedmutí. Předmětné dílo se vyznačuje vysokým stupněm umělecké školenosti. Daný artefakt je kompletně proveden v žule.