Boubínské jezírko s hrází

Boubínské jezírko s hrází, nebo též Kaplické jezírko bylo vybudováno na horním toku Kaplického potoka, jižně od vrchu Boubín (1362 m n.m.), na území Boubínské pahorkatiny, až v roce 1836, tedy tři roky po splavnění Kaplického potoka. Zřízení této umělé nádrže si vyžádal požadavek nadlepšení průtokových poměrů při plavení dřeva v plavebním kanálu. Projekt a rozpočet na zřízení nádrže vypracoval vimperský úřad již v roce 1833, schválen byl roku 1835 a teprve 25. května 1836 se se stavbou započalo, hotova byla v září téhož roku. Stavbu vedl adjunkt vimperského lesního úřadu Fr. Reinitz. Nádrž byla v roce 1857 rozšířena. Boubínské jezírko se nachází v nadmořské výšce 921,0 - 925,0 m, jeho rozloha je 0,37 ha a jeho maximální hloubka u výpusti u hráze je 4 m. Hráz nádrže je sypaná, lichoběžníkového tvaru, o délce cca 90 m a šířce až 17 m. Tato její abnormální šířka byla záměrná, horní plocha hráze sloužila jako provizorní skládka dřeva před jeho splavením. Severozápadní bok hráze na straně nádrže byla obložena kamennými deskami, toto obložení se do dnešní doby dochovalo jen zčásti. Některé chybějící desky, hlavně v úseku odtoku vody do vhozového objektu byly později nahrazeny deskami betonovými. Koruna hráze je hliněná až štěrkopísková. Těleso hráze je na jihozápadním konci prolomeno bezpečnostním přepadem a při severozápadní straně odtokem propojeným se vhozovým objektem. Odtok vody z nádrže (požerák) je v současné době opatřen novodobým uzávěrem, jehož horní ovládací část je zakryta dřevěnou bedněnou šachtou, vyčnívající nad vodní hladinu a zajištěnou do břehu zakotvenými dvěma dřevěnými hranoly. Odtok je napojen na vhozový objekt, propojen je skrz hráz novodobým betonovým potrubím. Původní podzemní potrubí bylo dřevěné a na vtokové straně bylo uzavřeno stavidlem, umístěným na okraji hráze. Na dobové pohlednici Boubínského jezírka z roku 1930 je viditelná obdélná dřevěná bouda se sedlovou střechou, zakrývající stavidlo, umístěná na samý okraj hráze na straně nádrže. Tento objekt se nedochoval. Na hrázi je v současné době postavena chata Státních lesů ČR, kterou využívají strážci přírodní rezervace Boubínský prales, dále stolky s lavicemi pro návštěvníky a zastřešená obrovská torza „Krále smrků“ a vidlicového smrku. Tyto tři naposled jmenované objekty nejsou součástí KP.