dům

Dům č. p. 172 je součástí uliční fronty Dlouhé ulice. Je jednopatrový, bosované přízemí je do ulice prolomeno jedním segmentovým obloukem loubí. Patro má dvě okenní osy s obdélnými, dvojitými dvoukřídlými, dále nečleněnými výplněmi. Otvory rámují šambrány, pod okny jsou přímé parapetní římsy. Na ně navazují obdélná parapetní pole zasahující až k průběžné patrové římse, která jsou ve svém středu prolomena kartuší. Na záklenky oken dosedá suprafenestra zakončená postranními volutami, ve středu s mušlí a ukončená lichoběžníkovou nadokenní římsou. Na nárožích a mezi okny jsou pilastry, horizontálně objekt člení průběžná patrová římsa mezi přízemím a prvním patrem, průběžná patrová římsa vymezující kladí a hlavní římsa. Na ni dosedá obdélný štít s postranními volutovými křídly, jednou obdélnou okenní osou bez výplně (ve středu vymezeném lizénovými rámy) a segmentovým štítovým nástavcem. Fasáda je hladká, opatřená nátěrem ve třech barvách – plochy jsou bílé, tektonické prvky růžové a šedivé.