koryto Kaplického potoka

Koryto Kaplického potoka bylo upraveno, od místa budoucí nádrže Boubínského jezírka až k ústí do Teplé Vltavy, pro splavování dřeva jako plavební kanál. Délka upraveného koryta potoka je cca 6,11 km. Potok byl pro splavování dřeva upraven narovnáním trasy, vyrovnáním šířky, úpravou pobřežních stěn vyzděním lomovým kamenem na sucho, v některých případech na podélných dřevěných prazích a v některých úsecích zpevněním dna fošnami (v blízkosti Idiny pily) nebo v místě skluzů dřevěnou tyčovinou. Stav dochování úpravy koryta ve většině své délky je v celkem dobrém stavu, obložení místně chybí pouze v horní části toku pod nádrží v úseku 5,25 až 6,10 ř.km. Na kanálu se nachází pozůstatek napojení náhonu na bývalou Kapellskou pilu. Přes Kaplický potok jsou přeloženy čtyři novodobé mosty, které nejsou součástí návrhu. Lesy ČR jako správce toku, provedly v letech 2005-2006 opravu úpravy potoka mezi silničním mostkem u parkoviště (ř.km 4,18) a mostkem na lesní cestě v místě zv. Amortovka (5,25 ř. km) pro možnost opětovného plavení polenového dřeva a osadily dřevěné vzdouvací stavidla pro možnost vzdutí vody při plavení dřeva v tomto úseku. Pro opevnění dna byla využita kombinace opevnění ze štětovaného kamene, tyčoviny na trámovou konstrukci a fošnových skluzů. Do koryta v jeho trase přitéká třináct větších přítoků, pět zprava, osm z levé strany. Skutečný počet přítoků drobných je mnohem větší a většina je příležitostných podle srážkových podmínek. Odbočení náhonu z koryta tvořilo s vlastním kanálem trojúhelný klín. Stěny byly proti vymletí chráněny dřevěným roubením, stejně tak byly roubeny stěny koryta před tímto odbočení. Roubení bylo tesařsky dobře propracované, v dochovaných torzech roubení jsou viditelné čepované a sedlové spoje a příčné rošty. V napojení náhonu bývalo umístěno stavidlo, které uzavíralo odtok vody z plavebního kanálu k pile v době plavení dřeva. Toto stavidlo se nedochovalo.