židovský hřbitov

Popis areálu Areál židovského hřbitova s dochovaným členěním terénu, náhrobky, ohradní zdí a příjezdovou cestou. 1 židovský hřbitov Je umístěný na mírném severním svahu vpravo od silnice na Lhotu, v současné době obklopený náletovým lesním porostem. Svah je rozdělen pravidelnými terasami a schodišti. Nejstarší náhrobky jsou umístěny poblíž ohradní zdi ve východní části hřbitova. Předpokládá se, ženěkteré z dochovaných náhrobních kamenů jsou starší,z konce 16. nebo ze začátku 17 století. Některé z náhrobků z 18. století jsoubohatě členěné, například náhrobek Bliml, dcery Josefa a manželky Mošeho /1704?/ a náhrobek předsedyžidivstva Fajbra, syna Mošeho /1731/. Starší náhrobky jsou z pískovce, náhrobky z 20. století jsou zčásti žulové a velmi honosné. Hřbitov byl využíván rovněž židovským obyvatelstvem z okolních obcí, poslední pohřby jsou podle náhrobků z konce 30. let 20. století Většina náhrobků z 19. a z 20. století byla v průběhu 2. poloviny 20. století pokácena a poškozena, část hodnotnějšího kamene byla odvezena a druhotně použita. V severní dodatečně rozšířené části hřbitova byla poblíž přístupové cesty do 80. let 20. století umístěná obřadní síň na obdélném půdorysu s věžičkou s kupolí a německým a hebrejským nápisem MÄCHTIGER ALS DER TOD IST DIE LIEBE. Z márnice se zachovala jen spodní část obvodového zdiva. V současné době je většina náhrobků opravená anebo restaurovaná, je prováděna jejich identifikace a datování.