venkovský dům

Dům stojí v SZ části obce, v exponované vyvýšené poloze, je štítově orientovaný k místní cestě pro pěší. Objekt stojí na kamenné podezdívce s okrovou fasádou. Je patrový, z větší části dřevěný, trojdílné dispozice. Přízemí je v rozsahu světnice a síně roubené (vazba na rybinu) s hliněným bíle natřenými vymazávky mezi trámy a v čele s podstávkou. Uprostřed mezi okny má sloupek podstávky umístěny (v jeho horní třetině) po obou stranách pásky, s nimiž svírá úhel 45°. Na nárožích jsou pásky jen z jedné strany směrem k čelní stěně domu. Ližina i pásky jsou ozdobně vyřezávány. Čelní průčelí domu je dvouosé, v přízemí i patře jsou dvoukřídlá okna čtvercového tvaru, dělená na čtyři tabulky. Patro domu je hrázděné s motivem dvou ondřejských křížů ve štítovém průčelí. V patře, po celé délce vstupního průčelí, se dochovala pavlač, která je vynášena přesahujícími stropními tramy přízemí a je krytá přesahem střechy. Pavlač je bedněná asi 1m vysokým zábradlím. Tři zdobně profilované sloupky jsou uchyceny na přesahu střechy. Vstup do domu je z nádvorní strany. Střecha domu je sedlová, krytá pálenými taškami, krov má tři plné vazby se sloupky, zavětrovanými do střední vaznice. Štít je bedněný svisle kladenými prkny, v horní třetině štítu jsou umístěny dva větrací otvory. Předmětem památkové ochrany je patrový dům a vymezený pozemek.