venkovský dům

Dům stojí v centrální část obce, západně od hlavní silnice Mělník - Česká Lípa. Objekt je patrový, okapově orientovaný k místní cestě, v přízemí dodatečně vyzděný, patro je dřevěné, přičemž přední místnost je roubená, síň a zadní komora jsou hrázděné. Na nárožích roubené části je použita vazba na rybinu, spáry mezi trámy jsou vyplněny hliněnými vymazávky a bíle natřeny. Původní trojdílná dispozice byla nově upravena. Čelní průčelí domu je dvouosé s dvěma obdélnými dvoukřídlými okny v přízemí i patře. Dům je v přízemí rozšířen o zděný přístavek (druhý trakt, pravděpodobně výměnek) v čele s dvoukřídlým oknem a střechou asymetricky nad ním přetaženou. V patře podél hrázděné části je jednoduchá pavlač vynášena přesahujícími stropními trámy přízemí a krytá přesahem střechy. Vstup do domu je z nádvorní strany. Střecha je sedlová, krytá betonovými taškami, dřevěný štít na čelní straně je omítnutý, jeho obvod je v omítce rámován plastickým pásem, v horní třetině jsou prolomena dvě obdélná větrací okénka. Zadní štít je bedněný svisle kladenými prkny. Předmětem památkové ochrany je patrový dům a vymezený pozemek.