venkovský dům

Dům stojí v severní části obce, je orientován okapově k místní cestě. Stavení je patrové, převážně roubené. Na nárožích roubené části je použita vazba na rybinu, spáry mezi trámy jsou vyplněny hliněnými vymazávky a bíle natřeny. Jádro dispozice je trojdílné se zadní světničkou, která spolu s chlévy je dodatečně vyzděná. V patře je vyzděná zadní část, komora. Dům je rozšířen o zděný přístavek, mladšího původu (druhý trakt), který sloužil pravděpodobně jako výměnek. Je krytý asymetricky přetaženou střechou. Čelní průčelí domu je dvouosé s dvěma obdélnými dvoukřídlými okny členěnými na šest tabulek v přízemí i patře. Ve štítovém průčelí v přízemí i patře, na boční stěně u světnice stojí bohatě profilovaná podstávka. V čelní ose podstávky je vyrytá datace 1783, doplněná iniciálami. V patře prakticky po celé délce domu probíhá pavlač vynášena přesahujícími stropními trámy přízemí a krytá přesahem střechy. Pavlač je bedněná asi 1m vysokými prkny s profilovaným madlem a sloupky uchycenými na přesahu střechy. Vstup do domu je z nádvorní strany. Střecha objektu je sedlová, krytá novodobými betonovými taškami, štíty jsou omítnuté s jedním okénkem. Předmětem památkové ochrany je dům a vymezený pozemek. Součástí pozemku je pilířová brána a tarasní zeď.