venkovský dům

Chalupa čp. 23 leží na západním okraji nevelké vsi těsně vedle silnice vybíhající z munické návsi směrem na Zliv. Pohledově uzavírá náves, k níž je obrácena svým zdobeným štítem. Předmětem památkové ochrany je jen samotná stavba chalupy bez okolních pozemků a staveb. Přízemní objekt stojí na protáhlém obdélném půdoryse, má sedlovou střechu a zdobený východní štít. Střecha je krytá betonovými taškami, směrem do dvora jsou v ní dvě malá střešní okna a těsně u hřebene vyčnívají nad střešní rovinu dva staré zděné omítané komíny. Hlavní (východní) průčelí obytného stavení je v přízemí členěno na nárožích dvěma lisenovými pásy zdobenými rustikou, stejný pás probíhá i uprostřed a dělí plochu průčelí na dvě poloviny. V každé části je po jednom okně s novodobými okenními výplněmi. Okenní otvory mají jednoduché omítkové šambrány. Štít s dynamicky profilovaným obrysem je od přízemí oddělen jednoduchou fabionovou římsou krytou taškami. Štít je asi ve dvou třetinách své výšky členěn římsou. Uprostřed spodního pole štítu je zachován otvor na podávání sena, s novodobými dřevěnými dvířky a novou okenní výplní. Spodní okraj dvířek (dnes okna) dosedá na římsu nad průčelím. Po stranách dvířek jsou dva malé čtvercové větrací otvory se silnými štukem zdobenými šambránami. Nad otvory jsou malé štukové růžice, mezi nimi nad dvířky je v obdélném rámečku letopočet 1859. Na okrajích štítu vedle větracích otvorů jsou ve štuku zpodobeny květináče se stylizovanou květinou. Tento motiv se opakuje i ve vrcholu štítu nad římsou, jež je u horního okraje provázena štukovým pásem zpodobujícím plot. Tento pás stejně jako květináče byl kvůli opadání omítky zcela nově rekonstruován podle fotografie. Severní strana se k silnici obrací jen dvěma menšími okny s jednoduchou šambránou. Západní zadní průčelí je hladké. Jižní strana obrácená do dvora má podstřešní římsu stejné profilace jako na východním průčelí. Zprava (od východu) má tři okenní otvory, z nichž třetí byl vylomen při poslední rekonstrukci, dále novodobé zádveří, dále dvě okna, další novodobé zádveří a na západním konci opět dvě okna. Všechny okenní otvory jsou lemovány jednoduchou šambránou a mají novodobé výplně. Obě přístavby zádveří mají pultové střechy s velmi nízkým sklonem a krytinou stejnou jako na střeše chalupy.