náhrobek z roku 1796

Náhrobek je umístěn na hranolovém podstavci,který je na horní ploše zdoben reliéfním pruhem akantových rozvilin. Na podstavec dosedá náhrobní kámen trapeziodního tvaru s deskami s nápisy umístěnými na jeho přední i zadní straně. Na náhrobek dosedá obdélná deska obvodovým pruhem zdobeným akantem, zpevněná železnýmrámem o rozměrech 60 x 72 cm. Na decce jsou umístěny proti sobě opřené kamenné voluty zdobené motivem akantu a 8-listé růže. Náhrobek je ukončen čtvercovou deskou, na níž stojí pískovcová váza obtočená hadem s přehozenou draperií. Výška náhrobku : 320 cm. Přední strana : reliéf kříže se snítkami a nápis : Zde w Pánu odpočíwá /František Veselý/měsstan heřmanoměstský/zrozen roku 1703/ v Cholticích a Strusicích dlouho sladkoval/ do wlasti se wrátil / měsstan zasloužilý / Bohu i lidem milý / šestnácte let / čestného poklidu wžiw / dusši Bohu / tělo mateřské zemi / 1. ledna 1841 odewzdal / dotékož s otcem Antonínem hrobu / po 70 letech pochován Zadní strana : reliéf přesýpacích hodin a perutí s vavřínovými větévkami a nápis : Nezhojí otče žádný lékař ránu / genž tva čassná ssmrt nám působila / Nevyjde z paměti truchlivý zvuk hranu / Hodiny která k chladné zemi vyprovodila / Otce genz želyme velmi lasskavego / dobro činiti vždy ochotnego / Utěcha ta jen kojí nassi strast / S tebou nas spoji drazssí vlast / Památku věcnym tvi upřimni dítky / Anna Jahn Antonie Grossmann Eva Stuchlý František Weselý Jan Weselý Josepha Mašek Materiál : pískovec. Desky vsazeny nověji, voluty a horní část náhrobku poškozena (rok 1988). popis Šulcová 1988)