dům

Dům č. p. 10 je umístěn v jihozápadním rohu náměstí. Hlavní průčelí je obráceno právě do tohoto prostoru, boční do ulice Purkyňova. Hlavní hmota je obdélná patrová, delší stranou orientován k náměstí, směrem k jihu z domu vystupují dvě krátká křídla, která vytváří malé atrium v zadní části, tato křídla přiléhají až k sousednímu objektu č. p. 11. Hlavní průčelí má klasicistní symetrickou fasádu s osově umístěnými dřevěnými dveřmi, nad nimi je široký nadsvětlík, střeše v ose vstupu dominuje trojúhelný štít. Od této středové části jsou do stran rozvedeny v obou nadzemních podlažích tři shodné osy rámované pilastry vysokého řádu s iónskou hlavicí. Okenní otvory v patře jsou zdobeny v nadpražní i parapetní části reliéfem. Korunní římsa i římsa tympanonu jsou výrazně členěny konzolami. Okenní výplně jsou z dřevěného masivu v barvě slonové kosti. Jsou dvojité, dělené na šest okenních tabulek. Ústřední okno je rozměrově největší a jeho výplň je dělena na dvanáct tabulek. Okna pocházejí pravděpodobně z opravy po roce 1945. Fasáda je v dvoubarevném provedení, architektonické články jsou bílé, plocha fasády v modrozelené. Střecha je valbová, krytá režnou keramickou bobrovkou kladenou na husté laťování.