dům

Dům č. p. 55 se nachází přibližně uprostřed severní fronty hlavního libochovického náměstí. Hlavní jižní průčelí je obráceno právě do tohoto prostoru, severní s dvorním traktem do dvora. Ten je zakončen bezejmennou obslužnou komunikací podél bloku panelového domu. Pozemek i jeho okolí včetně náměstí je rovinné. Dům patří na náměstí k menším, dodržuje výškovou hladinu zástavby, navazuje na přibližně jednotnou úroveň korunní římsy, prostoru dominuje spíše výraznou štukovou výzdobou. Jedná se o jednopatrový dům hloubkově mírně obdélného půdorysu, se sedlovou střechou, který je na úzké parcele výrazně protažen dvorním pultovým traktem, nejprve patrovým, v druhé části přízemním, s plynule navazujícím přístavkem. Fasádní barvy hlavního průčelí jsou zvoleny v kombinaci tmavě a světle modré s bílými detaily. Sedlová střecha je kryta červenými raženými taškami, patrně keramickými. Přízemní část pultové střechy dvorního traktu a navazujícího přístavku má krytinu vlnitou. Hlavní fasáda je výrazně plastická. Přízemí a nároží jsou bosovaná, průběžná kordonová římsa odděluje hladké patro se suprafenstrami, stavbu uzavírá konzolová korunní římsa. Přízemí je dvouosé se segmentově zaklenutým průjezdem vpravo a se vstupem a výkladcem vlevo. Patro je čtyřosé, prostřední dvě okna jsou sdružená. Průjezd je vyplněn dvoukřídlými vraty s plným nadsvětlíkem. Vrata jsou rámová, klasicistní, se sluncovými motivy. Výkladec a dveře obchodu mají novodobou dřevěnou konstrukci. Okna v patře jsou čtyřkřídlá, čtyřtabulková, do latinského kříže dělená. Jde o okna špaletová, dvojitá, vnější rám je osazen v líci, s křídly ven otvíravými.