dům

Dům č. p. 61 se nachází u severovýchodního konce hlavního libochovického náměstí, navazuje na jeho severní uliční frontu, která přechází plynule do Riegrovy ulice. Hlavní jižní průčelí je obráceno do ulice, severní do protáhlého dvora na úzkém pozemku. Ten je zakončen bezejmennou obslužnou komunikací podél bloku panelového domu. Pozemek i jeho okolí včetně náměstí je rovinné. Dům patří na náměstí v přilehlých ulicích ke středně velkým, jednotnou úroveň korunní římsy náměstí přesahuje o půdní polopatro. Jedná se o dvoupatrový dům hloubkově mírně obdélného půdorysu, se sedlovou střechou, s hřebenem rovnoběžným s uliční čarou náměstí. Fasádu průčelí má hladce omítanou v barevné kombinaci šedozelené a bílé, tmavá je pasivní plocha, bílé jsou aktivní tektonické prvky. Krytina sedlové střechy je z pálených tašek. Uliční průčelí je značně rytmizované. V úrovni přízemí ho původně protínaly čtyři osy. První osa zleva je osa dveří, druhá a třetí osa splynula do jediného výkladce a první osa zprava je okenní. V prvním patře jsou nepůvodní tři okenní osy a z podkrovního prostoru se na fasádě projevují čtyři okenní otvory dokládající původní členění. Střední část průčelí je vymezena v přízemí a prvním patře pilastry, na ně navazují lizény v úrovni půdního polopatra. Pilastry v přízemí mají jednoduché římsové hlavice a hladké dříky. Pilastry v prvním patře jsou mnohem zdobnější. Na kanelovaném dříku jsou modelovány ve štuku stylizované korintské hlavice. Podobně zdobné pilastry v úrovni prvního patra lemují také střední okenní osu, hlavice jsou zde však schematizované. Na nich je umístěn trojúhelníkový fronton. Okenní otvory v úrovni podkroví jsou zvýrazněny odstupňovanými šambránami. Průčelí završuje profilovaná korunní římsa.