dům

Objekt je situován ve východní části náměstí, spolu s rozměrnějším domem č. p. 86 spoluutváří jeho krátkou východní frontu. Hlavní průčelí je západní, štítové, obrácené do náměstí, dále se uplatňuje průčelí jižní, obrácené k budovám zámeckého komplexu. Pozemek i jeho okolí včetně náměstí je rovinné. Dům patří v místě k drobnějším. Dům č. p. 216 na náměstí 5. května je patrový, se sedlovou střechou, s hřebenem kolmým k uliční čáře náměstí. Fasádu průčelí má hladce omítanou v barevné kombinaci oranžové a žluté, světlá je pasivní plocha, tmavé jsou aktivní tektonické prvky. Střešní roviny jsou pokryty keramickou taškou bobrovkou kladenou jednoduše. Průčelí obrácené do náměstí nese zbytky původního architektonického členění, v současnosti nově doplněného. Horizontálně rámuje fasádu dole sokl a nahoře drobná korunní římsa obíhající lichoběžný štít, podložená stupňovitou lizénou. Plocha fasády je v úrovni přízemí a patra členěna pásovou bosáží, v úrovni štítu je hladká. Rustika přízemí a patra přechází na vertikály nárožních lizén resp. pilířů s římsovou hlavicí. Pilastry jsou završeny nad nástavci v úrovni štítu drobnými obelisky. Dva výkladce a vchod do obchodu v přízemí sdružuje rámem větší profilovaná šambrána. Tři okenní otvory v patře jsou lemovány profilovanými šambránami s uchy, čabrakami a středovým klenákem, který zároveň podpírá rovnou nadokenní římsu. Do štítu domu jsou prolomeny tři menší okenní otvory ve dvou výškových úrovních. Dva okenní otvory v nižší úrovni jsou zakončeny plnými valenými záklenky. Nad nimi je umístěn otvor kruhového tvaru. Výplně okenních otvorů v patře jsou dřevěné, vnitřně členěné do tvaru písmene „T“, mají profilované poutce. Jižní průčelí domu, obrácené do Turinského ulice, je otevřeno třemi otvory v přízemí a dvěma v patře, přičemž střední osa v přízemí je osou dveří, ostatní jsou osami okenními. Okna jižní fasády jsou novodobá, dvoukřídlá, postrádají památkovou hodnotu.