dům

Dům se nachází v městském jádru jihovýchodně od náměstí. Je součástí drobné zástavby nepravidelné severní fronty ulice Turinského, se kterou kontrastuje protilehlá jižní fronta, tvořená rozměrnými budovami zámeckého komplexu. Hlavní průčelí je západní, štítové, obrácené do drobného obdélného veřejného prostoru, dále se uplatňuje průčelí jižní, obrácené do ulice k úřednímu objektu správy panství č. p. 88. Pozemek i jeho okolí včetně náměstí je rovinné. Základní hmota budovy je přízemní, obdélná, s polovalbovou střechou, s hřebenem rovnoběžným s uliční čarou resp. protilehlou panskou budovou. Na západní štítové průčelí navazuje severní boční křídlo, jehož střecha je poloviční valbou s hřebenem na štítové zdi na západní straně, se spádem do dvora. Střešní roviny se protínají v úžlabí orientovaném ve směru jihozápad severovýchod. Fasádu průčelí má hlavní objekt hladkou, omítanou, v barevné kombinaci bílé a svítivě zelené. Bílá je pasivní plocha, zelené jsou aktivní tektonické prvky, štít je pojat inverzně. Západní štítová stěna křídla, jejíž část se pohledově uplatňuje do ulice, je omítaná hrubě, barvu má tmavookrovou, zpatinovanou. Střešní roviny jsou pokryty keramickou taškou vlnovkou v základním cihlovém odstínu. Z ulice jsou bez prostupů, ze strany dvora je do střechy hlavní budovy vsazen vstupní sedlový vikýř, střechou křídla prochází komínové těleso. Horizontální členění obstarává ve spodní části sokl opatřený marmoritem. Jižní průčelí zakončuje podokapní fabionová římsa. Západní průčelí pokračuje vpadlou plochou lichoběžného štítu. Jeho spodní hrana je kryta dvojitou řadou tašek bobrovek podloženou subtilním okapovým žlabem. Svrchu je štít rámován prostým jednoduchým odstupněním. Otvory jsou lemovány jednoduchou šambránou. Jižní průčelí je v současnosti otevřeno jedním okenním otvorem se sdruženým oknem a jedním vstupním otvorem s dvoukřídlými vraty, které nahradily původní klasicistní a slouží nyní jako domovní dveře. Západní průčelí má v přízemí dvě okna, ve štítu rovněž dvě, drobnější. Všechny otvory jsou po novodobých úpravách pravoúhlé, výplně plastové s iluzívním dělením příčlemi ve dvojsklech.