brána I.

Touto branou vstupujeme do areálu z hlavního náměstí (od jihu); umístěná na příjezdové cestě. Tvořená zděnou a hladce omítnutou kulisou se štítem. V patě štítu profilovaná štuková římsa zakrytá prejzy a nad ní nízká obdélná základna s kamennými koulemi na okrajích; šikmá ramena po délce mírně prohnutá; shora štít uzavírá vodorovná římsa; modelovaná ve štuku a ve střední části segmentově zvednutá; horní plochy štítu chrání bobrovky a prejzy. Vjezdový portál má půlkruhový záklenek; žulové stojky doplněné soklíkem a na čele profilované ústupky; v patách záklenku římsky zalomené do boků; omítkový záklenek provází profilovaná šambrána; nika sklenutá segmentem; vrata nejsou; nad portálem osazeny 2 pískovcové erby. Po stranách portálu pilastry s patkou a čabrakovou hlavicí.