brána II.

Bránou vstupujeme z jižní strany velkého nádvoří na dvůr obytných budov. Kulisa brány je součástí přímé a vysoké zdi provedené mezi křídly budov. Zeď hladce omítnutá; sokl značí malovaný pás nebo hrubší omítka; sedlová stříška zakrytá prejzy; pod stříškou ve štuku profilovaná římsa; podložená oblou lištou. Uprostřed zdi vlastní vjezdový portál s půlkruhovým záklenkem; stojky ostění žulové se soklíky, rytými zrcadly a klenáky v patách záklenku; záklenek štukový se šambránou; dřevěná dvoukřídlová vrata. Nad portálem na koruně zdi štítový nástavec; zděný a hladce omítnutý; šikmá projmutá ramena mají v patách voluty; nahoře segmentová ukončující zdvojená římsa; profilovaná ve štuku a ozdobená třemi koulemi; pod okraji římsy pilastříky; uprostřed kruhové pole ohraničené štukovou lištou.