dům

Dům se nachází v městském jádru, východně od náměstí, navazuje na jeho severní uliční frontu. Hlavní jižní průčelí je obráceno do ulice. Severní dvorní stranu domu určuje dlouhé křídlo s fasádou obrácenou k východu. Dvůr je částečně uzavřen ohradní zdí, avšak vjezd je bez vrat. Jde o veřejný prostor volně přístupný, obsahuje komunikaci navazující na průjezd v hlavním průčelí, zadlážděná plocha při fasádě křídla je určena k parkování. Pozemek i jeho okolí je rovinné. Dům patří ve městě k tzv. celým domům, později na dva menší nerozděleným. Hlavní hmota domu je dvoupatrová, krytá sedlovou střechou orientovanou hřebenem rovnoběžně s Riegrovou ulicí. Severozápadní dvorní křídlo je složené z několika obdélných hmot, krytých rovněž sedlem. Spolu s krátkým středovým valbovým křídlem tvoří všechny části půdorys tvaru nesymetrického písmene F. V hlavním průčelí je dům čtyřosý. Přízemí oddělené průběžnou kordonovou římsou je prolomeno obloukem zaklenutými otvory. Zcela vpravo je průjezd. Akcentován je vstup ve druhé ose zleva, která se skládá z ústředních dřevěných prosklených dveří a dvojice menších oken po stranách. Nad tímto vstupem je vykonzolovaná omítaná markýza. Okna v prvním nadzemním podlaží jsou v jednotlivých osách po dvou sdružená, s výjimkou první okenní osy zleva. Rámována jsou nadokenní a parapetní římsou se zdobnými sloupky po stranách. Okna v nejvyšším podlaží jsou opatřena parapetní římsou, okolo oken je ve štuku vyvedena mělká šambrána. V ploše je fasáda zdobena pásovou bosáží. Fasáda je monochromatická v lomené bílé barvě. Hlavní průčelí je historizující v neorenesančním stylu, se secesně dělenými okny. Průčelí dvorního křídla je vyvedeno čistě v secesním stylu, v červeno žlutém provedení. Červené jsou převážně zdobné prvky (klenáky, římsy), žluté jsou hlavní plochy fasády. Okenní otvory mají v přízemí pravoúhlý tvar se zaoblenými rohy. Ve vyšší úrovni se objevují jak pravoúhlá, tak zaoblená okna, též doplňková okna vodorovně i svisle oválná a jedno okénko kruhové. Oblast korunní římsy je zdobena výdřevou. Veškeré výplně otvorů jsou z dřevěného masivu se subtilní profilací - zejména okenní výplně směrem do dvora. Vstupní dveře z Riegrovy ulice jsou novodobé, prosklené, s rámy z dřevěného masivu.