dům

Dům č. p. 58 je součástí severní fronty hlavního libochovického náměstí, nachází na východní straně náměstí, proti budově zámku, na který má optickou vazbu. Hlavní jižní průčelí je obráceno do náměstí, severní do protáhlého dvora s kůlnami a sýpkou. Dvůr je zakončen bezejmennou obslužnou komunikací podél bloku panelového domu. Pozemek i jeho okolí včetně náměstí je rovinné. Dům patří na náměstí v přilehlých ulicích ke středně velkým, jednotnou úroveň korunní římsy náměstí nepřesahuje, pouze vlys nadezděné římsy přivětrává půdu. Jedná se o jednopatrový řadový dům přibližně čtvercového půdorysu, se sedlovou střechou s námětky, s hřebenem rovnoběžným s uliční čarou náměstí. Fasádu průčelí má hladce omítanou v barevné kombinaci tmavší žlutookrové a lomené bílé, tmavé jsou aktivní prvky, světlá je plocha pasivní. Krytina sedlové střechy je z ražených pálených tašek. Hlavní fasáda je bohatě tektonicky členěna. Přízemí nad soklem z umělého kamene je bosované, patro odděluje kordonová římsa. Korunní římsa je rozvinutá do kladí, bohatě profilovaná, ve vlysu zdobená girlandami. Svislé členění reprezentují lizény při krajích kompozice. Fasáda je osově souměrná, pětiosá. V přízemí se nacházejí v symetrickém rozvržení dvě výlohy, dva dveřní otvory a jedny vrata. V patře pět okenních otvorů, prostřední z nich nad průjezdem je širší. Vlys římsy je na místo triglyfů otevřen šesti horizontálními větracími okénky, které střídají festony v místech metop. Okna mají profilované šambrány, suprafenestry s římsami, klenáky a uchy. Zdobené jsou parapety, a nechybí profilované parapetní římsy. Vrata jsou umístěna ve zdobném portálu s klenákem. Křídla vrat jsou dřevěná, v přírodní barvě, z úzkých palubek, nepůvodní. V přízemí má pravý obchod, vstup a výloha, dochované secesní členění výkladce a dobové rolety. Okna v patře jsou dřevěná, řemeslně bohatě zpracovaná, se středním sloupkem členěným na patku, dřík a hlavici.