nájemní dům

Řadový dům o čtyřech nadzemních podlažích stojí na jihozápadní straně jihovýchodní části ulice Veveří nedaleko od historického jádra města Brna. Na hlavní uliční křídlo, tvořící součást kontinuální zástavby Veveří, navazuje kolmo od severozápadu krátké boční hranolové křídlo. Hlavní křídlo je ze dvora doplněno ještě hranolovým přístavkem završeným odlišnou střešní rovinou. Hlavní a boční křídla mají sedlové střechy, při zakončení bočního křídla zvalbené. Z hřebenu hlavního křídla vyrůstá dvojice obdélných komínů, jedním komínem je opatřeno rovněž křídlo boční. --- Hlavní fasáda směřující do ulice Veveří je koncipována na čtyři osy ve všech podlažích. V levé ose přízemí se nachází pravoúhlý vstup. Jeho výplň tvoří dvoukřídlé dveře s nadsvětlíkem. Plochy dveří člení trojice vpadlých výplní oddělených římsami a zdobených architektonickým členěním s lištami a terčíky. V prvních třech podlažích jsou pravoúhlá okna s trojdílnými dvojitými výplněmi, v posledním podlaží pak okna mají půlkruhové záklenky se stejně členěnými výplněmi. V přízemí fasádu člení sokl se třemi pravoúhlými větracími otvory suterénu a pásová rustika se zdrsnělou omítkou narušená vpadlými výplněmi pod okny. Vstup je rámován vystupující profilovanou šambránou, nadpraží zdobené architektonickým dekorem s kruhovými terči završuje římsa zasazená do římsy kordonové. Ta je členěna na dvě části – spodní je hladká a pod nadpražím vstupu podložená, v horní části jsou pod okny prvního patra vpadlé pravoúhlé výplně zdobené trojicemi věnců mezi kanelovanými dórskými pilastry. Další dvě podlaží jsou opticky sjednocena pěti širokými plochými pilastry (po stranách a mezi okny) položenými na pásovou rustiku se zdrsnělou omítkou. Paty pilastrů zdobí krátké úseky říms s volutou zakončenou festony, sledované párem kruhových terčíků. Hlavice pilastrů člení na koso postavené voluty, mezi nimiž je ženský maskaron, jímž vrcholí kruhové terče zdobené rokaji a akanty. Z terčů jsou spuštěny pětice profilovaných prutů zdobených stuhami a zvonečky, flankovaných rohy hojnosti. Výzdobu hlavic pilastrů zakončují římsy a festony zavěšené ze stáčených volut. Okna prvního patra mají profilované šambrány dosedající na kordonové římsy a klenáky zdobené volutami s akanty. Plochy mezi okny prvního a druhého patra člení obdélné plochy s centrálními volutovými kartušemi opatřenými obdélnými deskami s iniciálami MC, zbytek ploch je vyplněn stočenými festony se stuhou. Okna druhého patra mají podokenní římsy nesené dvojicí volut a klenáky stejné podoby jako níže. Nad okny druhého patra se nachází kordonová římsa opticky podpírané maskarony výše popsaných hlavic pilastrů. Plochy mezi hlavicemi člení vpadlé výplně s kruhovými terčíky, z nichž vycházejí do stran tyče obtočené dubovými a patrně vavřínovými ratolestmi. Kordonovou profilovanou římsu oddělující poslední podlaží zdobí malé konzolky s volutami. Mezi okny posledního patra jsou pilastry členěné rustikou v hladké omítce a zdobené v horní části volutou a z ní spadajících stočeným festonem se stuhou. Okna mají profilované šambrány završené klenákem s volutou. Ve cviklech jsou vavřínové ratolesti podložené kruhovým medailonům se stuhami. Pod mohutnou profilovanou korunní římsou nesenou konzolami se stáčenými volutami jsou čtyři kruhová větrací okénka půdy. Opatřeny jsou novobarokní bohatě zdobenou šambránou s volutami a akantem ve vrcholu, mezi nimi jsou pravoúhlé vpadlé výplně a variace na triglyfy. --- Dvorní fasádě dominuje mohutný jednoosý rizalit členěný pravoúhlými balkonovými dveřmi a vyloženými plošinami balkonů s kovovým zábradlím. V úrovni prvního patra spojuje prosklený můstek sousední dům č. p. 460/13. --- Samostatně stojící patrová obytná budova ve dvoře není předmětem památkové ochrany.