kašna se sochami

Kašna je umístěna v prostoru mezi Žižkovým náměstím a Novoměstskou ulicí. Prostor je směrem k ulici otevřen, směrem do náměstí uzavřen osmibokou balustrádou s prohnutými stěnami o průměru 7m. Bazén kašny je pískovcový, obdélný se zaoblenými rohy 4 x 2,5 m, v koruně římsovitě upraven. Balustráda se sochami = osmistěnná s barokně prohýbanými stěnami členěnými vystupujícími pilastry, z nichž na sedmi jsou umístěny sochy světců a na podvalech pod sochami erby s nápisy. První socha je sv. Vilém (Veliký?) v dlouhém hábitu s řetězem, na vousaté hlavě má přilbu, u nohou leží koruna. Na podstavci alianční znak Vraždů z Kunvaldu a Harrachů. Sv. Eustach – v loveckém oděvu pokleká u jelena, na soklu erb Libštejnských z Kolovrat. Sv. Anna s malou Pannou Marií v náručí, která má ruku na otevřené knize, na soklu erb Buttlerů z Cloneboughu. Panna Maria, u nohou erb Voračických z Paběnic, na soklu znak Vraždů z Kunvaldu. Sv. Jáchym – opírá se o hůl, v levé ruce má knihu (manžel sv. Anny), na soklu erb Kaučů z Kauče. Sv. Jiří bojující s drakem, na soklu erb Talacků z Ještětic. Sv. Jan Nepomucké se staroboleslavským paladiem v ruce, na soklu znak Winkelmannů z Wincklburku. Balustráda má stupňovitě fazetovaný zákl. ústupek a je římsovitě zakončena. Na sloupcích ukončující oblouk zábradlí jsou umístěny vázy zdobené rostlinnými polověnci. Prostor kašny je vydlážděn obdélnými pískovcovými dlaždicemi a na sloupcích kruhovitého piedestalu jsou umístěna odpočívadla. ( popis Šulcová 1988)