dům

Dům č. p. 50 se nachází na západním okraji historického jádra města Žatce v blízkosti tzv. Libočanské branky a přímo navazuje na původní hradbu městského opevnění. Volně stojící dvoupatrový objekt s valbovou střechou krytou pálenou střešní taškou bobrovkou je postavený na nepravidelném půdorysu písmene „T“, kde severní křídlo je téměř kolmé k hlavnímu. Dům doplňují dva menší vnitřní dvory, horní dvorek je vymezený východní stěnou hlavního křídla a západní stěnou dvorního objektu sousedního domu č. p. 48. Na severní straně tohoto dvorku se nachází přístavba původní prádelny postavená na obdélném půdorysu a prolomená dvojicí nestejně velkých obdélných otvorů, dnes slouží jako udírna. Druhý dvorek bezprostředně navazuje na zděnou vstupní branku směřující do ulice Branka vedoucí k Libočanské bráně a na východní straně jej ohraničuje městské opevnění. Při pohledu od západu se v prvním plánu uplatňuje čtyřosé průčelí hlavního křídla, na které polevé straně navazuje ustupující dvouosá fasáda severního křídla. Okenní otvory nadzemních podlaží jsou osazeny v líci zdiva dřevěnými, dvojitými, čtyřkřídlými rámy dělenými v horní třetině poutcem. V úrovni zapuštěného suterénu je fasáda hlavního křídla prolomena dvěma obdélnými horizontálními okny na levé straně a na pravé (jižní) straně jedním velkým podávacím otvorem a dvoukřídlými plechem pobitými dveřmi. Jižní průčelí je rytmizováno čtyřmi osami v rytmu 1 – 2 – 1 a členění okenních rámů se shoduje se západní fasádou pouze druhou osu zleva tvoří ve všech podlažích mělká obdélná nika bez okenního rámu. Na severní straně vystupuje v prvním plánu jednoosá fasáda severního křídla a na ni navazují na levé i pravé straně jednoosé fasády hlavního traktu. Osy v přízemí tvoří vstupy do budovy, centrální vchod i vstup na pravé (západní) straně budovy byly nově upraveny a neodpovídají původním proporcím. Původně velký segmentově ukončený východní vstup je dnes částečně zazděný a osazený novými dveřmi v ocelové zárubni, v patře nad ním je těsně u východní stěny severního křídla prolomený novodobý dveřní otvor. Tyto dveře vedou na pavlač ve tvaru písmene „L“, která propojuje interiér domu s hradbami vymezujícími východní stranu vnitřního dvorku. V úrovni 3. NP je prolomeno jedno segmentově ukončené okno osazené dřevěným, dvojitým rámem se čtyřmi okenními křídly, který je v polovině dělený příčníkem a poutcem. Východní fasády obou křídel jsou hladké nečleněné, pouze hlavní trakt je ve 3. NP prolomený jednou vstupní osou obsluhující prostor horního dvorku v úrovni městských hradeb. Tento vstup je osazený jednokřídlými rámovými dveřmi se šesti kazetovými obdélnými výplněmi. S výjimkou jižního průčelí jsou venkovní fasády hlavního traktu rytmizované horizontálními liniemi mezipatrových profilovaných říms a korunní římsou, severní křídlo je členěno obdobné pouze mezipatrová římsa 3. NP chybí. Všechny okenní osy rámují jednoduché štukové šambrány, které kontrastují s hladkým omítnutím zdí, tato úprava však pochází z 2. pol. 20. stol. Původního členění venkovních fasád dokládá dochované torzo nárožní a pásové rustiky v úrovni pravé krajní osy v 2. patře jižní fasády, kde se šířka pásů rustiky střídá v poměru 1:2.