dům

Jedná se o řadový, patrový dům, orientovaný podélnou – západní - stranou do ulice Dlouhá. Na východní straně jsou k domu připojena dvě křídla a společně vytvářejí trojúhelníkový půdorys. Hlavní vstupní průčelí s mělkým rizalitem v patře uprostřed je vertikálně členěno osmi okenními osami. Okenní otvory v přízemí i patře jsou obdélné, orámované ústupkovými šambránami a všechny jsou usazeny na průběžných podokenních římsách. Nad okenními otvory v patře jsou navíc i přímé nadokenní římsy. Okna jsou dřevěná, dvojitá, dělená do tvaru písmene T. Vstupní vrata jsou umístěna v místě dvou středních okenních os. Vstupní otvor je segmentově zaklenut a lemován šambránou. Patky vstupu jsou tvořeny dvěma lichoběžníky. Vrata jsou dvoukřídlá, členěná do šesti kazet. Klapačka má tvar sloupku s patkou a hlavicí. Přízemí je horizontálně členěno soklem a kvádrovou rustikou. Patro je od přízemí odděleno kordonovou římsou. Mělký rizalit uprostřed má dvě okenní osy – tvořené sdruženým dvojoknem. Hrany rizalitu tvoří dva ploché pilastry, na jejichž spodní části, pod kordonovou římsou, navazují zjednodušené triglyfy. Nad hlavní korunní římsou je rizalit ukončen trojúhelným frontonem. Na štítové – jižní - straně je ve výši patra nově proražený pravoúhlý okenní otvor s trojdílným oknem. V samotném štítě je čtveřice segmentově zaklenutých okenních otvorů. Tyto jsou ve dvou okenních osách (vždy dva pod sebou). Průčelí do dvora je šestiosé. V patře vlevo se nachází pavlač, napravo pak trojice oblouků arkády. Arkáda je zaklenuta plackovými klenbami. Střecha má sedlový tvar. Střešní krytinou jsou pálené bobrovky položené v šupinové skladbě na husté laťování. Na podélné straně do ulice Dlouhá jsou ve střeše tři malá novodobá střešní okénka. Na východní podélné straně střechy je umístěn vikýř ukončený korunní římsou, s půlobloukově zaklenutým otvorem. Fasádní omítky jsou hladké se zbytky okrového nátěru, pod kterým prosvítají monochromní vrstvy zelené barevnosti. V domě se nachází velké množství oken různých typů a různého stáří. Původní výplně pocházející z doby výstavby zde dochovány nejsou. K nejstarším patří jedno dvojité dvoukřídlé okno ve dvorním průčelí, členěné na tři tabulky se širokým poutcem zdobeným vroubkováním pocházející ze třicátých či čtyřicátých let 20. století. Toto okno je vedle dokladu stáří i významnou ukázkou kvalitního dobového řemesla. Ostatní okenní výplně jsou novější, podle historických fotografií lze usuzovat, že pochází z 60. let 20. století. Za nejhodnotnější z nich lze považovat dvojité dvoukřídlé výplně členěné do tvaru písmene „T“, umístěné v hlavním průčelí. V uličním průčelí se pak nachází i novější okna totožného dělení, která však nejsou dvojitá, ale zdvojená. Další typ představují výplně ve dvoře či směřující do Obloukové ulice. Tato okna jsou zdvojená, buď dvoukřídlá, členěná poutcem a klapačkou do tvaru písmene „T“, nebo pouze klapačkou dělená na dvě či tři tabulky. Památkovou hodnotu těchto oken představuje především jejich materiál, zvolená povrchová úprava a popř. i dvojité provedení – to jsou kvality navazující bezpochyby na charakter původních okenních výplní. Jejich podoba je v případě hlavního průčelí známá z dochované ikonografie. Podle ní se zde původně nacházela dvojitá dvoukřídlá okna členěná poutcem a příčlemi na šest tabulek, s klapačkou osazenou ve výši dvou třetin. Okna byla natřena světlým krycím nátěrem, vnější výplň byla v líci fasády.