dům

Dům na příčné obdélné parcele, s dvorním křídlem ve tvaru L. Hlavní průčelí je v patře sedmiosé. V přízemí cca pod 3. a 4.osou v patře segmentem ukončený průjezd do dvora s dvoukřídlými rámovými vraty s křížovými závěsy. Po levé i pravé straně provozovny, vstup a výkladce levé (jižní) novodobě upraveny. Vpravo od průjezdu zapuštěný vstup do provozovny rámovaný dvojicí obdélných vertikálních výkladců. Výkladce se vstupem rámovány štukovou šambránou s uchy. Shodné rámování má i dveřní otvor při pravé nároží přízemí, vzniklý z původního okenního otvoru. Patro odděleno od přízemí mezipatrovou římsou. Okna v patře rámována vystupujícími dovnitř se zalamujícími šambránami nasazenými na parapetní římsy. Okna dřevěná, dvojitá, dovnitř otevíravá, čtyřkřídlá s poutcem v horní třetině, spodní křídla dělená na dvě tabulky. Patro ukončuje nevýrazná korunní římsa. Omítka průčelí hlazená. Průjezd dlážděn obdélnou kamennou (asi žula) dlažbou. Dvorní křídla s pavlačí, jižní s litinovými sloupky, západní dřevěná, s dřevěnými parapetními poli a zasklenou horní částí. Střecha polovalbová, s hřebenem rovnoběžným s průčelím. Střešní krytinou pálené tašky - bobrovky, v uliční straně střechy podkroví větráno 11 volskými oky ve třech řadách nad sebou v rytmu 4 - 3 - 4. V suterénu přístupném ze schodiště v zadní pravé části průjezdu se nachází v západní části pozdně gotickým půlkruhovým portálem přístupný hloubkově valený prostor s otisky bednění. Na schodišťové podestě vstup do menšího valeného sklepa, pod nímž příčně valený prostor zasahující do průjezdu. Vpředu příčně valený velký sklep s otisky bednění a druhotně vloženým pasem v místě traktové zdi přízemí. Přízemí hlavního objektu je čtyřdílné, příčně dvoutraktové. Průjezd je v rozsahu předního traktu sklenut opukovou valenou klenbou s pětibokými výsečemi, v zadní části klenba valené pouze s jednou pětibokou výsečí v místě vstupu do patra. Schodiště do patra v zadním traktu vpravo od průjezdu vřetenové, trojramenné. Z podesty vstup do hloubkově valené prostory s trojbokými stoupajícími výsečemi. Díly po stranách průjezdu plochostropé. Čtvrtý - krajní pravý - díl je sklenutý hloubkovou valenou klenbou. V zadní stěně přístupná černá kuchyně s pozůstatky velkého dodatečně zaklenutého dymníku. Patro je příčným dvojtraktem, západní trakt je užší. Vstup ze síně v západní traktu. Zábradlí schodiště dřevěné, imitující na koso provedené mříže. Všechny prostory jsou plochostropé. Boční a zadní křídlo jsou s výjimkou nástupního prostoru za levým dílem přízemí vesměs plochostropé. Nástupní prostor je sklenut valenými segmentovými klenbami do traverz. Přízemí bočního křídla upraveno pro potřeby řeznictví - lednice atp.