dům dvorním křídlem

Jedná se o mohutný, zděný patrový dům. Je zastřešený dvojicí valbových střech. Vznikl sloučením dvou pozdně gotických domů. Průčelí lze rozdělit do tří podlaží a dvou plánů. V přízemí prvního plánu jsou otevřené čtyři klenuté vstupní otvory vedoucí do podloubí. Přízemí je zdobenou hladkou bosáží, ukončeno je profilovanou kordonovou římsou. Patro je po stranách a na středové ose uvozeno hladkými pilastry. Druhé podlaží je šestiosé. V každé ose je obdélný okenní otvor osazený dvoukřídlou výplní o osmi tabulkách v dřevěném rámu. Horní pár tabulek je doplněn o příčle tvořící v horní části půloblouk. Otvory mají profilované štukové šambrány. Podlaží je ukončenou masivní hladkou římsou. Nad ní je šestiosé třetí podlaží. Každá osa je uvozena hladkým štukovým rámcem a obsahuje jeden podélný okenní otvor. Otvory jsou osazeny dvoukřídlými výplněmi v dřevěných rámech. Fasáda vrcholí masivní profilovanou korunní římsou. Druhý plán je umístěn v podloubí. Je šestiosý. V první až třetí ose zleva jsou čtvercové výkladce v ocelovém rámu. Ve čtvrté a šesté ose jsou výkladce ocelové rámové konstrukce členěné na tabulky 6x3 a vrcholí světlíkem o třech velkých čtvercových tabulkách. Pátou osu otevírá obdélný klenutý vstupní otvor do domu. Je osazený dvoukřídlou výplní. Fasáda je hladká, v přízemí zdobená pásovou štukovou bosáží. Přízemí je smetanové barvy, patra jsou v kombinaci žluté (plochy) a světle šedé (tektonika). Dům v historizujícím slohu vznikl sloučením dvou pozdně gotických domů postavených na dlouhé parcele. Architektonické ztvárnění fasády pochází z roku 1891. Velmi výraznou úpravou prošel dům v druhé polovině 20. století, kdy byly sneseny balkony, atikový nástavec a vystavěno pravé tři osy podloubí, které nahradily modernistické výkladce. I