úřednický dům

Zděný patrový dům obdélného půdorysu je přístupný ze zámecké zahrady nebo po tzv. Ptačích schodech. Severovýchodní průčelí je šestiosé, jeho hlavním členícím prvkem jsou jónské pilastry ve vysokém řádu mezi jednotlivými osami, u obou nároží zdvojené. Stěna přízemí je opatřena pásovou bosáží, nad otvory s naznačenými klenáky. Bosáž nesahá až k dolnímu okraji stěny, začíná v úrovni dolní části oken a chybí mezi nárožními pilastry. Vstup je umístěný v ose třetí zprava. Jednokřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce mají dolní část plnou, horní prosklenou a zabezpečenou mříží. Půlkruhový nadsvětlík zakrývají vodorovně kladené dřevěné lamely v dřevěném dvoudílném rámu. Kolem vstupního otvoru – stejně jako otvorů okenních – je hladká vpadlá plocha, zvýrazňující jednotlivé osy. Ve zbývajících osách přízemí jsou stejná okna – dvojitá dvoukřídlá dřevěná, s vnějšími křídly, umístěnými v líci, rozdělenými dvěma vodorovnými příčlemi. Nahoře je půlkruhová část, zakrytá podobně jako nadsvětlík vstupu. Mezi vnějšími a vnitřními křídly je mříž. Nad okny je mezipatrová římsa, přerušovaná pilastry - stejně je tomu tak i u podokenní římsy v prvním patře. Stěna je zde hladká, ve všech osách jsou stejná okna – dvojitá dvoukřídlá dřevěná, s vnějšími křídly v líci. Křídla rozděluje vodorovná příčle na poloviny, nahoře je dvoukřídlá větrací část. Pilastry nesou profilovaný architráv a hladké kladí, stěnu završuje profilovaná hlavní římsa – vše obíhá celý dům. Protější severovýchodní průčelí je pouze pětiosé, jeho dolní část chrání sokl. Také zde jsou pilastry kolem os a u nároží zdvojené, avšak na této straně mají vysoký sokl (vyšší a více vystupující, než sokl podél průčelí) a hlavice je toskánská. Fasáda je hladká, ve všech osách obou podlaží jsou stejná okna jako v prvním patře jihozápadní strany. Kolem oken je šambrána – v přízemí je nad okny širší, v prvním patře má profilovaný vnější okraj a je pouze nahoře a po stranách. Vodorovnými členícími prvky jsou dvě římsy, přerušované pilastry. Mezipatrová je širší než podokenní v prvním patře. Hladké severozápadní průčelí je trojosé. V pravé ose přízemí je vstup, lemovaný šambránou. Levá okenní osa je zazděná, v ose druhé zleva je obdélné okno ve špaletě, zabezpečené vnější mříží. V prvním patře je zazděná osa druhá zleva, ve zbývajících dvou jsou stejná okna jako v patře severovýchodní strany, avšak bez orámování. Jihovýchodní strana je z velké části skryta za přiléhající stavbou voliéry. Vidět je tak pouze levá strana fasády, která je bez otvorů a u jižního nároží je toskánský pilastr. Ve valbové střeše, kryté bobrovkou, jsou umístěna volská oka – vždy v její střední části. Na severovýchodní straně jsou tři, na protější jihozápadní jedno. V severozápadní části střechy jsou zasazeny dva zděné komíny, situované pod hřebenem a blíže nárožím.