sloup se sochou sv. Barbory

Sloup, zhotovený z jemnozrnného pískovce, tvoří sokl, sloup a socha sv. Barbory na jeho vrcholu. Hranolový sokl má nízkou širší dolní část, přecházející odstupňovaně v hlavní část. Na stěnách je vyryté obdélné zrcadlo, v němž je na přední straně umístěn nápis: „GOTT VND DER / HEILIGEN IVNG / FRAVEN VND / MARTYRIN BAR / BARAE HAT / DIESE STATVA / AVFRICHTEN / LASSEN Ao. 1725// AMBROS DAVID“. Na soklu, ukončeném přesahující profilovanou římsou, je umístěný sloup se sochou sv. Barbory. Patka sloupu je profilována dvěma oblouny a výžlabkem a dosedá na plintus. Hladký dřík zakončuje kompozitní hlavice, zdobená v nároží volutami, pod nimi rozvilinami akantu a mezi závity voluty stonkem, jehož květ sahá až do abaku. Hlavice má strany konkávně projmuté. Na hlavici je umístěna podživotní socha světice, stojící v kontrapostu levé nohy. Oblečená je do dlouhých šatů s dvojitou sukní a vypasovaným živůtkem, uprostřed se šněrováním. Krátká horní sukně má dole široký krajkový lem. Na zádech je plášť, kryjící i obě paže a předloktí, vpředu nad živůtkem sepnutý kulatou sponou. Pozdvižená pravá paže, mírně oddálená od těla, je ohnutá v lokti, ruka drží kalich s hostií (palec přidržuje kupu, ostatní prsty obemykají nohu kalichu). Levá paže je rovněž ohnutá v lokti, avšak směřuje níže. Ruka přidržuje za stonek velkou palmovou ratolest s širokými listy, spočívající na plášti vpravo od těla. Světice má dlouhé vlnité vlasy, na vrcholku hlavy, mírně nakloněné k pravému rameni, je drobná koruna.