voliéra

Voliéra je zděná stavbička obdélného půdorysu, připojená k jihovýchodnímu průčelí úřednického domu čp. 518, s nímž je propojena. Její tři stěny jsou prolomeny vysokými obdélnými otvory, nahoře zakončenými stlačeným obloukem. Paty oblouku, lemovaného profilovanou šambránou, zvýrazňuje profilovaná římsa, nacházející se i u nároží. Dnes jsou otvory zasklené – sklo je členěno do latinského kříže a zabezpečeno ozdobnou mříží. Po obou stranách otvorů člení stěny pilastr bez patky, s jónskou hlavicí s květinovým festonem. Pilastry nesou profilovaný architráv a kladí – obojí nad pilastry předstupuje, stejně jako bohatě profilovaná hlavní římsa. Na zaoblenou střechu, krytou šindelem, dosedá nízká plechová lucerna se štíhlou, směrem vzhůru se zužující střechou.