městský dům

Objekt nárožní, dvoupatrový, v západní části ukončen křídlem, cihlový, vápenná hlazená omítka - nátěr žlutě-pískový, nátěr bílý mezi okny 1. a 2. patra a svislé pruhy kolem oken. EXTERIÉR: Severní (hlavní) průčelí, sokl z pískovcových kvádříků, přízemní pásová rustika. Parapetní a korunní římsa silně profilovány. 1. a 2. patro osmiosé, přízemí sedmiosé. V přízemí ve 3.ose v profilovaném gotickém portálu segmentově zaklenuté dřevěné výplňové dveře se světlíkem z ornamentálního barevného skla. V přízemí v páté ose slepé okno. V osmé ose v přízemí a v 1. a 2. patře slepá okna. V celém objektu novodobá, dvojitá okna. Východní průčelí: tříosé, parapetní římsa mezi 1. a 2. osou, opěrné pilíře v nichž jsou vezděny kameny, údajně z původního chrudimského hradu. Východní nároží ukončeno zahrádkou oplocenou železným a drátěným plotem. Na roh budovy ukončené pilířem navazuje přístavek (3osý - 3 slepá okna se suprafenestrou). U přístavku pilíř s plastickým reliéfem a to lví hlavou, dětskou hlavou a bradáčovou hlavou s biretem. Nároží přístavku z pískovcových kvádříků. Hrubá hradba má dole vestavěny sochy českých panovníků: Břetislav I. - v čapce s korunou, v plášti, s oběma rukama na jílci meče, nohama stojí na zlomeném řetězu. Karel IV. v čapce, v dlouhém plášti, v pravé ruce s listinou opatřenou pečetí, levá ruka spočívá na jílci meče, od tepaného pasku k zbrani železný řetízek. Obě sochy spočívají na pětiboké okosené desce s černým nápisem Břetislav I. a Karel IV. U základny zdi výklenek opatřený mříží. Západní průčelí objektu je třípatrové, parapetní římsa přerušena oknem. V přízemí 3tabulková okna. Jižní průčelí: 3osé, Ze dvora vedou do 2. patra budovy železné schody, schodiště dvouramenné. Střecha: Valbová, krytá plechem, ve východní části se zděným vikýřem s 2 okny. (popis 1961 Fr. Ježek, A. Valášek 1995)