kaple Nanebevzetí Panny Marie

Drobná sakrální stavba je situována na návrší nad obcí, severně od toku Křetínky, mezi dvěma vzrostlými lípami. Kaple Nanebevzetí Panny Marie je jednolodní stavbou obdélného půdorysu s půlkruhově zakončeným presbytářem. Fasáda průčelí je symetricky členěna lizénovými pásy a mohutnou profilovanou korunní římsou, nad níž ční trojúhelný štít s postranními zapuštěnými pilíři zakončenými římsovými hlavicemi s koulemi. Průčelí je prolomeno pravoúhlým vstupem s profilovaným ostěním, přístupným po schodišti. Vlevo od vstupu je umístěna obdélná kamenná pamětní deska. Výše nad vstupem průčelí vystupuje od ostění vstupu odsazená, krátká nadpražní římsa, mezi níž a korunní římsu je vsazena plastická obdélná deska provedená v omítce, s přiloženým křížem. Štít je v ose prolomen čtvercovým okenním otvorem s pětidílným dvouřadým členěním. Boční fasády jsou členěny lizénovými pásy a prolomeny dvěma protilehlými, obloukovými okny osazenými mříží. Boční fasády i presbytář zakončuje mohutná korunní římsa, v závěru za lizénovými pásy ustoupená. Kaple je zastřešena sedlovou střechou, nad presbytářem zvalbenou, z níž vyrůstá polygonální tambur završený lucernou s bání a makovicí s dvojramenným křížem. Střecha je kryta pálenou taškou bobrovkou, báň lucerny plechovou krytinou. Interiér kaple je zaklenut plackovou klenbou, v patě klenby obíhá členěná římsa. V závěru kaple je za oltářem segmentová nika, po jejíchž stranách byly provedeny mělké přizdívky ve tvaru dvojic pilastrů s mezilehlým polem, s naznačenými patkami, završenými členěnou římsou lemující i niku. Pilastry s mezilehlými poli nejsou dotaženy až k podstropní římse. Obdobné pilastry jsou provedeny i v rozích na vstupní straně, rovněž završené římsou probíhající i nad vstupem. Tyto pilastry jsou protaženy až do podstropní římsy. Vlastní vstup je vsazen do hluboké, segmentově zakončené niky se zkosenými špaletami.